Jak vybrat správný materiál pro finální povrchovou úpravu krbu

 Interier 
18. prosince 2017 08:56 / Marie Popelková
  0
📷
9 fotografií v galerii
Krb by měl zapadnout do vašeho interiéru Shutterstock
Krby jsou v posledních letech velmi módní záležitostí a často vytvářejí dominantu interiéru, ať už ho máte postavený v hale nebo v obývacím pokoji. Aby do místnosti opravdu zapadl, musíte tomu podřídit finální povrchovou úpravu. Možností je hned několik.

Krb lze jen omítnout nebo pak obložit nejrůznějšími materiály. Vždy ale mějte na paměti, že je třeba zvolit variantu, která pomůže vaše bydlení vyzdvihnout, nikoliv převálcovat. O tom, že krb nemusí být jen na dřevo, ale i třeba na plyn, jsme psali zde.

Omítka

Velmi často lidé krb omítnou jádrovou omítkou a poté použijí běžný štuk. Je to nejlevnější a nejrychlejší varianta a výhodou je, že barvu štuku můžete zvolit podle toho, jak máte laděný interiér.

Nevýhodou může být fakt, že omítka se při častém používání krbu může zašpinit sazemi. Na druhou stranu tento nedostatek lze do jisté míry řešit nejrůznějšími impregnačními nátěry, které omítku od zašpinění ochrání.

Lze využít také fasádní omítky, které mají samočistící funkci a lépe se tak udržují. I fasádní omítky lze sehnat v obrovské škále odstínů.

Kamenný koberec

Velmi praktickou volbou je nanést na krbovou obezdívku takzvaný kamínkový koberec. Na výběr jsou různé druhy kameniva - říční, perleťové i mramorové kamínky. Vybrat by si tak měl každý.

Výhodou kamínkového koberce je, že povrch je bezspárový, otěruvzdorný, nenáročný na údržbu, odolný proti nárazům, odolný vůči chemikáliím a hygienicky nezávadný. Navíc je přilnavý na všechny savé materiály.

Dlaždice a kachle

Krb můžete obložit také dlaždicemi nebo kachlemi. Vhodný je například keramický obklad. Jeho velkou výhodou je, že dokáže velmi dobře akumulovat teplo, a to pak postupně vydávat.

Cenově je keramika dostupnější než například přírodní kámen, přitom jej umí zcela dokonale imitovat. A nejen kámen, ale i dřevo, kov či beton, tolik vyhledávaný v moderních interiérech. Keramické obklady mohou být jednobarevné, velkoformátové, stejně jako dekorované například populárními secesními ornamenty. Možností je nepřeberné množství.

Krb lze však obložit i keramickou či skleněnou mozaikou, která každý interiér doslova rozzáří.

Cihlový pásek

Cihlový vzhled krbům vždycky slušel. Pokud tento design zapadá do vašeho interiéru, můžete zvolit i tuto variantu. Lícové pásky mají zpravidla obdelníkový tvar a liší se svou povrchovou strukturou, barvou a materiálem. Nejčastěji se ale vyrábějí z betonu.

Cihlové obklady vnesou do každého prostoru eleganci a moderní nádech. Velkou výhodou je, že případné nepřesnosti při pokládce se obvykle ztratí ve spárách.

Betonová stěrka

Milovníci minimalistického a průmyslového vzhledu uvítají na krbu nejrůznější betonové stěrky. Betonové stěrky mohou imitovat nejen beton, ale i dřevo, starou omítku nebo dokonce omítku hliněnou. Mohou být hladké, hrubé i strukturované.

Pokud budete chtít docílit snadnější údržby, stěrku lze přelakovat nebo opatřit vhodnou impregnací. Existují i stěrky, které na první pohled vypadají plasticky, přitom jejich povrch je dokonale hladký a v případě zašpinění se dá snadno omývat vodou.

Přírodní kámen

Pokud máte dostatek financí, můžete zvolit i obložení krbu přírodním kamenem. Vypadá to skvěle, ale počítejte s opravdu vysokými náklady.

K obkladu krbu je nejvhodnější žula, a to především z důvodu její tvrdosti a tepelné roztažnosti. Leštěné obklady či římsy jsou navíc rychle a snadno omyvatelné.

Zajímavě ale vypadají také obklady z břidlice nebo pískovce. U světlého kamene ale počítejte s většími nároky na údržbu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47