Péče o softshell: Zapomeňte na aviváž, ždímání i sušičku, jinak tento kousek oblečení zničíte

 Tipy a inspirace 
31. října 2021 11:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Softshell je materiál, který odolá větru, sněhu i dešti Pixabay
Pořídili jste si softshellové oblečení a chystáte se je hodit do pračky? Tak zadržte, jinak tento kousek oblečení zničíte.

Softshell je skvělý materiál, z něhož s vyrábí outdoorové oblečení. Je voděodolný, takže chrání před deštěm i větrem. Tyto vlastnosti a skvělá prodyšnost jsou také ideální pro ty, kteří pracují venku.  Moderní specifický materiál ale požaduje i speciální péči. Poradíme vám, jak se o softshellovou bundu či jinou část oděvu postarat se vším všudy a zachovat její kvalitu v top stavu i po několika letech.

Co je softshell

Softshell je materiál, který je oblíbený zejména v chladných měsících. Jeho vnější vrstva je silná ale přesto pružná, podšívka je měkká a obvykle fleecová. Kvalitní softshell bývá také ošetřen speciální vrstvou, která ochrání před větrem, sněhem nebo deštěm. Proto je tak oblíbený zejména při výrobě outdoorového oblečení. 

Pračka či ne?

Softshellové oblečení můžete prát v pračce, ale jen za určitých podmínek. Rozhodně zapomeňte na aviváže. Oblečení je ideální prát na 30  °C, otočené naruby. Předtím ještě vyprázdněte všechny kapsy a zapněte zipy. Zvolte program, který obsahuje jemné otáčky. Softshell se totiž nesmí ždímat. Vyhněte se také veškerých změkčovadel, protože ta mohou softshellový materiál zničit. Stejně tak volte jemný prací prostředek, který je buď určený pro softshell, nebo si zkuste vyrobit vlastní, ekologický. Jak si jej vyrobit jsme psali zde. Po vyndání z pračky oděv vytáhněte, nechejte okapat a volně uschnout. 

Potřebuje prostor 

Nemíchejte softshell s jinými kousky oblečení. Perte jej raději zvlášť. Máte sušičku? Tak na tu také rovnou zapomeňte, stejně jako na žehličku. Jinak máte po vaší bundě.  

Povrchové nečistoty

Pokud se na vašem oděvu objevily jen drobné nečistoty, například prach nebo bláto, není nutné je dávat do pračky. Pomocí navlhčené houbičky nebo měkkého kartáče špínu odstraňte.
Ihned po skončení praní vytáhněte oblečení z pračky a nechte uschnout.

Myslete na impregnaci

Tajemství dlouhověkosti softshellu tkví ve speciální impregnaci. Kupujte jen takovou, která je vhodná pro tento druh materiálu. Existují však speciální prací prostředky pro softshell, které již impregnaci obsahují, proto není nutné ji znovu používat. 

Zdroj: loap.eu, 4fstore.com.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod