Jak správně třídit prádlo do pračky, aby vydrželo dlouho jako nové

 Tipy a inspirace 
19. října 2021 08:34 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kdo chce mít prádlo dlouho krásné, musí přemýšlet nad tím, jak ho vkládá do pračky Pexels
Otázku, jak správně roztřídit prádlo, aby nedošlo k jeho poškození či nežádoucímu obarvení, řešila už nejednou každá hospodyně. Základem je přečíst si informace na cedulkách oblečení, ale důležité je také znát základní poučky, díky kterým vaše prádlo vydrží dlouho takové, jaké jste si je přinesli z obchodu.

Stává se vám, že taháte z šatníku věci, o kterých si myslíte, že měly původně jinou barvu či materiál? Jsou to stále ty samé věci, ale nejspíš jste špatným praním zavinili, že už vypadají úplně jinak, než když jste si je nedávno zkoušeli v kabince.

Nejde jen o to, abyste prádlo vyprali na správný program, zvolili vhodnou teplotu a pak rozvěsili tak, aby uschlo co nejrychleji a případně jste nic nemuseli ani žehlit. Aby vám vaše oblečení vydrželo co nejdéle, je na čase naučit se je správně třídit, než je vložíte do pračky.

Třídění podle barev

Abyste zabránili nežádoucímu obarvení, je nutné vždy prádlo roztřídit alespoň na tři hromádky. Bílé, barevné a černé. To je ovšem pouze základní třídění, protože pokud vám nějaký barevný kousek pouští barvu, nemusí dopadnout dobře ani praní modrého, žlutého, červeného a zeleného dohromady. A stejně tak když se rozhodnete vyprat černé s tmavě zelenou nebo tmavě oranžovou, může se stát, že barva bude stále tmavší a tmavší, až ztratí původní jiskru. Občas také sklouzáváme k vyprání lehce šedivého či jemně žlutého s bílým, což vede k tomu, že je časem bílé prádlo takzvaně "zaprané". Bílé prádlo by se mělo prát výhradně samostatně a je to lepší i u ostatních konkrétních barev.

Třídění podle materiálu

Roztřídit prádlo podle barev je důležité proto, abyste předešli situaci, že vaše oblečení bude mít jednoho dne všechno podobně nevábnou barvu. Není to ale jediný způsob, jak vytvářet hromádky před pračkou. Každou hromádku byste pak měli projít a rozdělit i co se týče materiálu. Ne všechny kousky se totiž dají prát dohromady, protože každý materiál vyžaduje jinou teplotu. Bavlnu a syntetiku vyprat dohromady můžete, ale prát mikinu s hedvábným šátkem, vlněným svetrem nebo zvlášť jemným prádlem by byla velká chyba.

Ložní prádlo zvlášť

Samostatnou kategorií je ložní prádlo, které vyžaduje hodně místa v pračce, takže cpát k němu ještě další kousky nemá smysl, jelikož byste pračku přeplnili a prádlo by se nevypralo dobře. Ložní prádlo je navíc potřeba vyprat alespoň na 60 °C (pokud máte bavlněné), abyste se zbavili všech nečistot a zahubili případné roztoče.

A co spodní prádlo?

Určitě perte zvlášť velmi jemné a spodní prádlo. Obecná poučka říká, že spodní prádlo se pere zásadně v ruce, a to v teplé vodě speciálním prostředkem na jemné prádlo. Jenže kdo na to má dnes čas. Stačí, když si prádlo roztřídíte na bavlnu a ostatní materiály jako umělé vlákno či krajkové spodní prádlo. Bavlnu lze prát na 60 °C, ale 40 °C bohatě postačí, jestliže poté spodní prádlo žehlíte. U umělých materiálů, hedvábí či krajek se doporučuje maximálně 30 °C. Pokud neperete podprsenky ručně, doporučuje se je zabalit do ochranného síťovaného sáčku, abyste předešli poničení podprsenek samotných, ale i ostatního prádla. Spodní prádlo navíc pereme zásadně bez aviváže. Dále čtěte: Jak často prát džíny podle odborníků. Odolná tkanina je totiž náchylná na poškození během praní.

Zdroj: thelaundress.com, thespruce.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve