Pokud nebudete stínidla u lamp pravidelně čistit, budou nejen zaprášená, ale časem i zničená

 Tipy a inspirace 
29. září 2021 15:11 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stínidla lamp vyžadují pravidelnou péči Pixabay
Stínidla u lamp a lampiček často přehlížíme, přestože jsou to takoví řádní lapači prachu. A pak už může být i pozdě. Prach se na ně časem doslova nalepí a stínidla budou nejen vypadat nevzhledně, ale budou vlastně i nenávratně zničená.

Naučit se správně čistit stínidla je tedy důležité a navíc snadné. Dokonce byste je měli čistit každé tři měsíce, aby se maximalizovalo světlo z lampy, aby vaše pokoje vypadaly svěže a v neposlední řadě, abyste lampu nakonec nemuseli vyhodit.

Jak čistit stínidla podle materiálu

Lze říci, že stínidla jsou obvykle ze čtyř materiálů. Jedná se o stínidla z tkaniny, plastu, papírová a skleněná. Pokud je opravdu pořádně každého čtvrt roku vyčistíte, pak už bude stačit přejet je prachovkou během běžného úklidu. Pro vaši bezpečnost vždy čistěte lampu vytaženou ze zásuvky. 

Pokud máte látkové stínidlo, zkontrolujte štítek a zjistěte, zda existují nějaké konkrétní čisticí prostředky, které byste měli použít nebo se jim naopak vyhnout. Suchým hadříkem z mikrovlákna nebo nástavcem na čalounění u vysavače se zbavte veškerého prachu na stínidle. Následně jej ponořte do teplé vody tak, aby voda zakrývala alespoň polovinu stínidla, a přidejte několik kapek jemného tekutého pracího prostředku, popřípadě můžete také použít prostředek na mytí nádobí. Nechte jej namočené asi 10 minut. Pak namočte hadřík z mikrovlákna do mýdlové vody a stírejte stínítko shora dolů. Poté vyměňte vodu za čistou a znovu stínidlo ponořte, abyste mýdlo odstranili. Stínidlo nechte přirozeně uschnout na vzduchu.

Papírová a plastová stínidla

U papírových stínidel rovněž nejprve odstraňte prach hadříkem z mikrovlákna. K odstranění dalších nečistot můžete použít mírně navlhčený hadřík. Otestujte bod na vnitřním okraji, abyste zjistili, zda se barva stínidla po zaschnutí nezmění. Pokud je vše v pořádku, použijte na zbytek stínidla vlhký hadřík. S plastovými stínidly je to už jednodušší. Po odstranění prachu navlhčete čistý hadřík z mikrovlákna mýdlovým roztokem a setřete jím stínidlo. Pak jej dosucha vytřete a vyleštěte.

Skleněná stínidla můžete mýt i v myčce

Pokud nemáte myčku, můžete skleněné stínídlo omýt v dřezu teplou mýdlovou vodou. Pokud je na stínítku mastnota, přidejte do vody bílý ocet.  Pokud je vaše stínidlo vyrobeno z jemnějšího skla, doporučuje se ruční mytí, ale pro robustnější skleněná stínídla je přípustná i myčka. Umístěte stínídlo do horního koše myčky. Pokud chcete mít jistotu, že se mu nic nestane, nechte jej v myčce samostatně a nepřidávejte žádné nádobí či sklenice. Pak už prostě jen zapněte myčku na běžný program. Dále čtěte: Pokud nechcete kupovat drahé svíčky, udělejte si je doma. Ani ty vonné nevyžadují velkou zručnost.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008