Vyrobte si domácí osvěžovač vzduchu. Je to snadné, levnější a hlavně přírodní

 Tipy a inspirace 
17. srpna 2021 09:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Odstraníte zápach a vše vyčistíte Depositphotos
Spreje, které pohltí pachy nebo provoní vaši domácnost, nejsou zrovna levnou záležitostí. Naštěstí je tu ale úplně jednoduché řešení, pokud si řeknete dost a přestanete kupovat tyto chemické přípravky. Přírodní osvěžovač vzduchu si totiž snadno uděláte doma.

Hlavní ingrediencí je bílý ocet, který je tvořen asi 5-8 procenty kyseliny octové a funguje tak, že neutralizuje zásadité pachy. Chcete-li jej použít jako osvěžovač vzduchu, používejte jej v rozprašovači nebo atomizéru.

Jak osvěžovač vzduchu vyrobíte

Osvěžovač vzduchu lze vyrobit dvěma jednoduchými způsoby. Buď použijete bílý ocet tak, jak jej koupíte v obchodě, nebo jej zředíte vodou. Poměr by měl být zhruba jedna lžíce octa do šálku vody. Kouzlo octa jako osvěžovače vzduchu spočívá v tom, že po sobě nezanechává levné umělé vůně, nýbrž vzduch osvěžuje, tedy nepřekrývá zápach. Pokud byste do svého rozprašovače s octem chtěli ještě přidat nějakou vůni, zkuste pár kapek oblíbeného esenciálního oleje, například levandulového.

A vůbec se nemusíte bát, že po rozprášení budete všude cítit ocet. To bude trvat jen chviličku a pak vůně octa vyprchá.

Octem můžete osvěžit i koberce, boty či ledničku

Ocet jako osvěžovač můžete použít v domácnosti i jinými způsoby. Osvěžit jím můžete koberec, obuv, odpadkové koše a další stříkatelné povrchy, prostě vše, kde je potřeba zatočit s pachy.

Chcete-li ocet použít na ledničku, obědové boxy a jiné otíratelné povrchy, namočte houbu nebo hadr do octa a setřete jím celý povrch. Poté nechte ocet zaschnout. Jakmile uschne, vůně octa by měla zmizet.

Výhody octového osvěžovače jsou opravdu obrovské. Ocet je levný a ušetříte tedy spoustu peněz za umělé deodoranty. Rovněž neobsahuje žádné chemikálie, takže svoji domácnost zbavíte pachů naprosto přírodním způsobem. A v neposlední řadě budete i vy šetrní k životnímu prostředí. Dále čtěte: Jak na čistou vanu i bez chemie: Použijte grep, kastilské mýdlo nebo ocet.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47