Dekorační polštářky z pohovek a postelí není snadné vyčistit. Poradíme, jak na to

 Tipy a inspirace 
16. srpna 2021 14:55 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dekorační polštářky potřebují pravidelné čištění Depositphotos
Dekorační polštářky jsou oblíbeným designovým doplňkem každé domácnosti. Většinou plní svoji roli na pohovkách, křeslech a postelích. A proto je nutné je pravidelně čistit.

Na polštářcích se totiž usazuje zvířecí srst, dělají různé skvrny, když je například potřísníme nějakým pitím nebo jídlem, a dokonce se v nich drží i roztoči. Jenomže když některé poštářky prostě hodíte do pračky, vytáhnete je už v nepoužitelném stavu. Jak je tedy dobře vyčistit a zároveň nepoškodit?

Důležitý je výběr i periodické čištění

S poštářky, které již máte doma, už nic nenaděláte, ale pokud si budete pořizovat nové, dbejte na to, abyste si nekoupili takové, které jsou určené jen pro chemické čištění.

Ostatní polštářky můžete ošetřovat doma, ale chce to pravidelný režim, abyste měli jistotu, že jsou skutečně čisté. Odborníci doporučují polštářky čistit nebo prát každého čtvrt roku.

Pokud už nevíte, zda vaše polštářky jsou, nebo nejsou vhodné pro domácí praní, vyzkoušejte jeden opatrně vyprat ve studené vodě. Pokud bude vše v pořádku, můžete se pustit do údržby i těch ostatních. Vyzkoušet můžete také octový postřik a následně použít sušičku. Zajistíte tak, že z polštářků zmizí roztoči i špína.

Jak si vyrobíte octový postřik

Octový postřik si doma vyrobíte snadno hned dvěma způsoby. Tím prvním je kombinace 1/4 šálku octa, 3/4 teplé vody a 1 lžíce bezbarvého mýdla. Po smíchání vše nalijete do rozprašovače a ošetříte postřikem svoje polštářky. Pokud na nich máte přímo nějaké nechtěné fleky, jemně je vyčistěte měkkým hadříkem. Pak vše setřete dalším, mírně navlhčeným hadrem.

Druhou možností je roztok z bílého vinného octa. Ten prostě jen smícháte v poměru 1 : 1 s vodou a roztok přelijete do rozprašovače. Takový roztok skvěle odstraňuje i skvrny. Pokud budete chtít čistit jen skrvny, pak ji postříkejte roztokem a poté hned skvrnu nasajte do čistého hadříku. Proces opakujte, dokud skvrna nezmizí. Pak vše omyjte dalším čistým mírně navlhčeným hadříkem a místo vysušte fénem.

Pokud budete octovými roztoky ošetřovat celé polštářky, pak je po očištění vysušte v sušičce. Pokud ji doma nemáte, pak opět použijte fén. Je to sice mírně zdlouhavé sušení, ale polštářky, které nelze prát jiným způsobem, doma nevyčistíte a museli byste je nosit do čistírny. Dále čtěte: Jak mít jednou provždy uklizeno. Zkuste zónový úklid.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod