Kuchyňská sůl patří mezi užitečné pomocníky v domácnosti. Odstraní skvrny z prádla i koberce

 Tipy a inspirace 
05. srpna 2021 14:31 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kuchyňskou sůl můžete využít jako odpuzovač mravenců  Pixabay
Bez soli si těžko někdo dokáže představit vaření. Její využití v kuchyni je jasné, ale málokdo ví, jak sůl využít v jiných oblastech. Bude se vám hodit zejména k úklidu domácnosti. Obyčejná sůl si poradí s připáleninami, skvrnami i otravnými mravenci. Čím vás může sůl ještě překvapit?

Sůl je antibakteriální, takže ji lze použít i jako dezinfekci některých povrchů. Zároveň má své využití i v kosmetice. Pokud toužíte po čistém a lesklém domově, chemické čisticí prostředky můžete vyhodit. Vystačíte si totiž s obyčejnou solí. Zjistěte, jak vám může ulehčit práci v domácnosti.

Odolné skvrny na prádle a koberci

Zašpinili jste si své oblečení od krve, vína, rzi, trávy nebo potu? V takových případech se většina lidí smiřuje s tím, že své oblíbené kousky oděvů na sebe již neoblečou. Nemusíte být jedni z nich. Stačí, abyste měli po ruce sůl. Měli byste však jednat co nejdříve. Čím dřív se vám podaří skvrnu vyčistit, tím lépe. Smíchejte hrst soli s litrem vody. Do roztoku špinavé oblečení ponořte. Chvíli je tam nechte a poté vhoďte do pračky.

Pomocí soli se vám může podařit i odstranit skvrny z koberce. Začněte tím, že na červenou skvrnu přiložíte papírovou utěrku, která nasaje tekutinu. Na zašpiněné místo nasypejte hromádku soli, nechte chvíli působit a následně vysajte. Sůl dobře absorbuje vlhkost. Tento postup opakujte minimálně dvakrát. Metoda se solí nejvíce zabírá na skvrny od červeného vína.

Mravenci

Neustále ve svém domě či na zahradě vídáte velké množství mravenců? Jde sice o velmi pracovitý hmyz, ale sdílet s ním domácnost nepotřebujete. Nemusíte mravence zabíjet. Stačí, když na ně vyzkoušíte fígl se solí. Najděte místo, kudy k vám přicházejí a přerušte jim jejich cestičky tak, že je posypete solí. Bariéry nebudou chtít zbytečně překračovat a najdou si jiný příbytek.  

Dezinfekce prkénka a houbičky na nádobí

Plastová a dřevěná prkénka mají drážky po krájení nožem. V nich se ukrývají různé bakterie, které se nepodaří vždy dobře vyčistit. Proto nasypejte hrstku soli na prkénko a vydrhněte kartáčem. Nakonec smyjte horkou vodou. Pomocí soli můžete i vyhubit bakterie v houbičce na nádobí, ve které se také ukrývají nejrůznější choroboplodné zárodky. Smíchejte hrst soli s vodou, poté do roztoku ponořte houbičku na nádobí. Chvíli nechte působit a poté houbičku omyjte vodou.

Připálené nádobí

Nádobí lze připálit poměrně snadno. Občas se to může stát i zkušeným kuchařům. Pochopitelně se vám nebude chtít silou drhnout hrnec či plech. Čištění připálenin si však můžete zjednodušit. Pomůže vám sůl. Na čerstvě připálené místo nasypejte hrstku soli a nechte ji chvíli působit. Poté nádobí umyjte, což by vám mělo jít snadno.

Podobně můžete vyčistit připáleniny i v troubě. Na znečištěné místo nasypehte sůl a troubu zapněte alespoň na dvacet minut. Po vychladnutí trouby připáleniny pouze setřete. Kromě soli můžete provést úklid i s aviváží. Využijte ji jako pomocníka v domácnosti také.

Zdroj info: gardeningchannel.com, www.rd.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47