Vypeckujte třešně rychle a bez námahy. Přinášíme tři triky

 Tipy a inspirace 
19. července 2021 15:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Třešně jsou oblíbeným letním ovocem Pixabay
Chtěli byste si zavařit třešně nebo z nich udělat marmeládu, ale nechce se vám hrát s jejich vypeckováváním? Máme pro vás pár tipů, jak to udělat rychle a bez náhamy.

Vzít nůž, rozpůlit třešni a vyndat z ní pecku. Práce, která málokoho baví. Navíc se při ní dost ušpiní nejenom ruce, ale často i oděv. Na druhou stranu asi nikdo nestojí o to plivat pecky během pojídání bublaniny. Proto je nejlepší volbou třešně před zpracováním vypeckovat. Jak to udělat ale rychle a čistě? Pomohou následující triky.  

Prkénko

Nejde sice zrovna o nejčistší způsob, ale na druhou stranu tím vypeckujete několik třešní zaráz. Položte si několik kusů na pevnou podložku, vezměte prkénko a pořádně jím zatlačte na plody. Díky tomu prasknou a vy pak jenom pecky vyberete ven. Bohužel, při tomto způsobu počítejte také s větší ztrátou šťávy.

Brčkem

Najděte si láhev s úzkým hrdlem, která poslouží jako stojánek a zároveň také jako sběrač pecek. Kromě ní potřebujete ještě čínskou hůlku nebo pevnější brčko. Třešeň položte na hrdlo špičkou dolů a dírou po stopce nahoru. Hůlkou zatlačte na pecku směrem shora dolů. Pecka vám z plodu vypadne do láhve.

Zdobítkem

Máte-li doma zdobítka na dort, použijte jednu ze špiček jako pomůcku pro vypeckování třešní. Zdobítko postavte na talíř nebo pevnou podložku, vezměte třešni do rukou a zatlačte jí na špičku. Pecka vyleze ven. 

Pár tipů na závěr

Ještě před tím, než začnete třešně zpracovávat, je dobré je zbavit nežádoucích červíků, kteří by vám rozhodně žádnou parádu v kompotu nebo bublanině neudělali. Namočte proto třešně na 2 až 3 hodiny do osolené nebo octové vody. Pokud červi v třešních jsou, tak vyplavou. Poté třešně omyjte a nepoznáte, že se máčely v osolené vodě. A nevíte, co si počít s peckami? Ty jsou ideální do výhřevných polštářků, které se používají při bolestech zad nebo břicha. Jak si takový polštářek vyrobit a co do něj můžete kromě třešňových pecek dát, jsme psali zde.

Zdroj info: www.chelanfresh.com, www.allrecipes.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47