Sušení oblečení v interiéru má nepříznivý dopad na naše zdraví

 Tipy a inspirace 
20. října 2019 09:44 / Šárka Sokolská
  13
📷
6 fotografií v galerii
Sušíte prádlo v zimě doma? Hrozí vám zdravotní problémy Shutterstock
Na podzim už není mnoho dnů, kdy lze sušit prádlo venku. Nezbývá tedy nic jiného, než jej nechat schnout doma. Ale to s sebou přináší spoustu rizik, především vznik plísní. Jak tedy správně sušit prádlo?

Když počasí sušení prádla venku už nepřeje, nezbývá nic jiného, než jej přesunout do interiéru. Jenomže to není rozhodně žádná výhra. Jednak sušák zabírá dost místa a hlavně se v bytě zdržuje velké množství vlhkosti, co prospívá plísni.

Sušení oblečení v interiéru výrazně přispívá k potencionálnímu růstu plísní a rozmnožování roztočů, což má nepříznivý dopad na naše zdraví. Pobyt ve vlhké domácnosti může nejen zhoršit stav u již diagnostikovaných astmatiků, ale u dosud zdravých jedinců dokonce i astma vyvolat. Pokud chcete žít ve zdravém prostředí, měli byste dodržovat pár rad. 

Ždímejte, co to dá

Už během praní myslete na to, že je nutné, abyste vytáhli prádlo dostatečně vyždímané. Proto uzpůsobte také počet otáček na vaší pračce. Samozřejmě se to netýká choulostivých věcí, které by se mohly příliš pomačkat nebo zničit.

Koupelna až poslední

Možná, že v koupelně máte po ruce sušák na prádlo nebo natažené šňůry. Ale tuto místnost používejte až jako poslední možnost. Zvlášť, pokud máte koupelnu bez oken. Právě v ní se drží nejvíce vhlkosti z koupání a prádlo zde nemá ideální podmínky pro rychlé schnutí. Schne mnohem déle a navíc roste vzdušná vlhkost a s ní i riziko vzniku plísní v místnosti.

Kde sušit

Prádlo ke svému sušení potřebuje dobře větratelné, vytápěné prostory a co nejméně frekventované. Pokud vám to váš byt dovolí, sušte prádlo třeba v pokoji pro hosty nebo místnosti, kde vám nebude překážet a zároveň nebude problém prádlo dostatečně prosušit.

Na radiátor prádlo nepatří

Prádlo na sušáku nedávejte příliš k sobě a už vůbec ne přes sebe. Prodlužujete tím dobu sušení, navíc vám mohou věci zatuchnout. Vhodné není ani sušení na radiátorech. Jednak se tím snižuje jejich účinnost, a také si tím snížíte teplotu v celé místnosti, což vám způsobí rosení oken a plíseň v rozích skla nebo kolem celých oken. Na topení můžete dát prádlo maximálně dosušit. 

Odvlhčit a větrat

Pokud skutečně nemáte jinou možnost, jak sušit prádlo, pořiďte si do bytu vhodný odvlhčovač. Ten totiž zachytí vlhkost z prádla, vysuší vyprané oblečení mnohem rychleji a sníží riziko plísní. Místnosti s prádlem také důkladně větrejte. Okna nechejte klidně otevřena i delší dobu.

Zvažte sušičku

Pokud vám to prostor v bytě i finanční možnosti dovolí, pouvažujte nad koupí susičky na prádlo nebo pračky v kombinaci se sušičkou. Ta vám oblečení zbaví i poslední kapičky vody a navíc jej báječně načechrá, takže vám ubyde práce s žehlením. O tom, podle čeho se řídit při výběru sušičky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47