Bydlení pro alergiky: Utřít prach a vyluxovat rozhodně nestačí

 Interier 
18. října 2019 10:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vzduch v domácnostech bývá až pětkrát znečištěnější než venku Depositphotos
Plísně, roztoči i domácí mazlíčci. To vše je pro alergiky hotové peklo. Možnost, jak eliminovat alergeny doma, je uklízet. A jde to i bez chemie. 

I když už léto skončilo a mnohým alergikům se tak začalo konečně lépe dýchat, neznamená to, že mají skutečně pokoj. Naopak. Právě doma na ně čeká spousta nástrah v podobě prachu, roztočů i zbytků pylu. Podle některých statistik je dokonce vzduch doma dokonce až pětkrát znečištěnější než venku. Pokud chcete alergikovi ulehčit, pak jenom vytřít a vyluxovat nestačí. Jak tedy postupovat?

Koupelna a záchod

Koupelna je místnost, kde se velmi často drží vlhkost, což je ideální prostředí pro vznik plísně. Proto je potřeba tyto místnosti pravidelně větrat. Ne každá koupelna disponuje oknem nebo odvětráváním. Pokud tyto možnosti nemáte, nechávejte alespoň otevřené dveře kdykoliv, kdy je to jenom trochu možné. Jednou za týden pořádně zkontrolujte rohy kolem umyvadla, vany a WC, kde by se mohla držet plíseň. Dbejte také na to, abyste neměli nikde žádné doplňky, na nichž by se mohla plíseň chytat, např. sprchový závěr, podložka do vany.  

Nezapomínejte na lednici

Další místností, kde se velmi často drží vlhkost, je kuchyně. Asi největší nebezpečí se skrývá v lednici, kde se může zdržovat i plíseň, proto je potřeba ji pravidelně kontrolovat a také umývat. Nezapomeňte také na těsnění kolem dveří a zarážek. Pohlídejte si také filtry nad digestoří, které vám pomohou odvádět vlhkost i dráždivé výpary z vaření. Nápady, jak rychle vyčistit digestoř i bez chemie, najdete zde.

Ložnice - nejčistší zóna

Místnost pro spánek by měla být jedna z nejčistších zón v celé domácnosti. Proto by v ní neměli přespávat ani vaši domácí mazlíčci. To, co by vás v této místnosti mělo nejvíce zajímat, je postel. Ta je obecně plná roztočů, kteří patří mezi silné alergeny. Pokud máte péřové peřiny a polštáře, vyměňte je za výrobky z mikrovlákna. Každý týden převlékejte peřiny a povlečení perte minimálně na 50 stupňů. A pozor. Spousta prachu se drží také v oblíbených plyšácích. Proto je také pravidelně podrobte pracímu cyklu. 

Záclony k alergikům nepatří

Spousta prachu se také drží v záclonách a závěsech. Proto tyto typy bytových doplňků nejsou zrovna vhodné pro bydlení alergiků. Záclony můžete nahradit žaluziemi, které můžete kdykoliv snadno otřít vlhkým hadrem nebo vyluxovat. Prach a roztoči se také drží v čalouněném gauči. Ten je potřeba pravidelně luxovat a nebo jej vyměnit za kožený, v němž se alergeny nedrží. 

Pozor na akvária a květiny

I když by se mohlo zdát, že akvárium alergikům nevadí, jste na omylu. Rybičky jsou samy o sobě hypoalergenní, ale samotné akvárium je poměrně živnou půdou pro plísně. Čistěte nádrže a filtry alespoň jednou za měsíc. Opatrní buďte i při výběru květin. Některé sice pomáhají čistit v domácnostech vzduch, ale i tak se v nich drží prach, který je potřeba čas od času utřít. Plíseň se také může objevit i v květináčích. Proto hlídejte, aby nebyly přelité.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod