I když nemáte zahradu, můžete si zeleninu pěstovat doma. Podle podrobného návodu

 Tipy a inspirace 
17. července 2021 09:02 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
I bez zahrady lze po celý rok sklízet čerstvou zeleninu Depositphotos
Lidé doma pěstují zeleninu stále víc a víc. Ale co dělat, když nemáte vlastní zahrádku a ta komunitní ve vašem městě vůbec neexistuje, nebo je mimo váš dosah? Pěstujte zkrátka doma. Není to tak složité.

Vlastní zahrada je stále pro mnoho lidí luxusem Ale ani fakt, že ji nemají, je nemusí nijak omezovat v pěstování vlastní zdravé a čerstvé zeleniny. Takže jaké druhy lze pohodlně pěstovat, kdy je sázet a jaké vybavení potřebujete?

Jakou zeleninu pohodlně vypěstujete doma

Možná se budete divit, kolik druhů zeleniny vypěstujete v prostorách svého městského bytu. Pustit se můžete například do červené řepy, jarní cibulky, ředkviček, čekanky, cuket či rajčat. Ale jde to s celou řadou dalších druhů zeleniny, kterou tak můžete sklízet prakticky po celý rok.

Kdy začít sázet

Nyní je ten pravý čas zasít semena pro zimní zeleninu, jako je pórek či mrkev, které sklidíte tak v listopadu. "Je méně pravděpodobné, že se zimní zelenině bude dařit v nádobách," říká odbornice na pěstování zeleniny Amanda Brame. "Lépe se jim bude dařit na malém kousku země, třeba v malém dřevěném záhonku."

Letní zelenina se snáze pěstuje v nádobách a po většinu roku vám může poskytnout zdravé plodiny. "Například salátové listy, ředkvičky a jarní cibulky lze zasít každých několik týdnů, takže máte neustále co sklízet," říká Amanda. "Pokud chcete rozšířit svou produkci, zasejte je v březnu a držte v interiéru. Když jsou větší, přesuňte je na balkon. Sklízet pak budete zhruba v květnu."

Červen je vhodná doba pro začátek setí řady semen. Tyto rostliny by měly pokračovat v kvetení od konce srpna do září. "Letní zelenina se obvykle začne sklízet kolem poloviny října," říká Amanda. "Poslední setí této letní zeleniny je začátek září." Do poloviny října z nich vyrostou malé rostliny a potom budou vesele růst po celou zimu. Do března je pak budete moci sklízet.“

Co k domácímu pěstování budete potřebovat

Kvalitní organický kompost, který zadrží vodu a zajistí, že půda bude zdravá. Dále zásobníky na osivo, které jsou nezbytné pro pěstování zeleniny. Zasaďte semena do zásobníků a jakmile začnou růst, přesuňte je do větší nádoby.

Pro domácí pěstování je důležitý typ nádoby, kterou používáte. U většiny druhů zeleniny se doporučuje použít nádobu o hloubce nejméně 40 cm, čímž si udržíte dostatek půdy a vlhkosti pro to, aby rostliny krásně rostly.

Chcete-li pěstovat zeleninu s dlouhým kořenem, tedy například  mrkev, pastinák nebo francouzské fazole, je nejlepší použít nádobu, která je ještě hlubší, asi 60 cm hluboká. Ostatní menší zelenině, jako je ředkvička, jarní cibule a jarní zelenina, stačí pouze 30 cm hluboká nádoba.

Také je dobré rostliny dostatečně hnojit, zvláště pokud používáte pro pěstování nádoby, protože rostliny nebudou schopny najít minerály, které obvykle získávají z půdy. Samozřejmě si nekupujte nic chemického.

Důležité detaily

Klíčení semen obvykle trvá čtyři až šest týdnů. Když se poprvé vynoří z půdy, je čas přesunout je ze zásobníků osiva do většího prostoru. Jak daleko mají být rostlinky od sebe, se obvykle dočtete na zadní straně sáčku se semeny.

Pokud nemáte balkon, můžete si doma pěstovat v malém v okenním skleníku, kde se rostlinám daří lépe, než když jen v nádobách stojí na vašem okenním parapetu. A v neposlední řadě se už úspěšně zavedly domácí chytré květináče či pěstírny. Dále čtěte: Okurka jako pomocník v domácnosti. Na hmyz, čmáranice i skvrny.

Zdroj: The Stylist.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve