Jak správně doma uskladnit potraviny? Řada lidí v této oblasti chybuje

 Tipy a inspirace 
29. ledna 2019 09:06 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Většina těchto potravin do lednice nepatří Pixabay
Zdá se to jednoduché, přesto mnoho lidí v této oblasti chybuje. Nesprávné uskladnění má přitom na svědomí velké množství nepoužitelných potravin a velké finanční ztráty. Máme důležité informace.

Není to jen o tom, co dát či nedat do lednice. I v té oblasti panuje značný zmatek. Ale jde i o to, jak skladovat potraviny ve spíži či v kuchyňských skřínkách. Jak optimálně využít chladničku a jak mrazák.

Kvalita a chuť

Jde na hlavním místě o to, abychom zachovali kvalitu a chuť potravin. Kvalitu některých uchovává chlad. U jiných ale toto neplatí. Některým potravinám prospěje, když je uzavřeme do těsnící dózy, jiné bychom tím zlikvidovali. Je proto vhodné znát alespoň základy toho, jak s potravinami zacházet, abychom jedli takovou kvalitu, kterou si přineseme z obchodu nebo z trhu.

Co dát do ledničky

Do ledničky patří veškeré masné a mléčné výrobky. Do přihrádky na zeleninu dáváme vedle zeleniny i některé druhy ovoce, které je třeba uchovávat v chladu. Jde zejména o jahody, borůvky, maliny a další druhy podléhající rychlé zkáze. V lednici můžete také uchovávat ovocné šťávy, rozkrojené citrony a pochopitelně uvařené přílohy, které jste nespotřebovali okamžitě, ale chcete je ještě použít. Tím, že je dáte do lednice včas, prodloužíte jejich trvanlivost a můžete je využít i v dalších dnech.

Co do lednice nepatří

Lednička je naopak smrtící pro banány. Určitě do ní nedávejte syrové brambory. Ale ani obvyklý zvyk skladovat v lednici rajčata není správný. V lednici totiž nedozrají a zmoučnatí. Přijdete tak o jejich charakteristickou chuť, která je už tak podkopána způsobem jejich pěstování ve sklenících. Do lednice nepatří ani nedozrálé avokádo, které potřebuje dojít v teple. To zralé ale v lednici můžete pár dnů nechat.

V lednici neskladujte různé druhy bylinek. Velmi často přebírají pachy z lednice a ztrácejí svou charakteristickou vůni a chuť. Také cibuli a česnek skladujte v suchu a temnu. Chladnější místnost nevadí, ale lednice v kombinaci s vyšší vlhkostí by byla likvidační. Rovněž chléb do lednice nepatří. Tvrdne a rychle plesniví. Lednice ubírá na kvalitě i olivovému oleji. Ten potřebuje především tmu a jen mírně chladnější prostředí, aby nebyl vystaven například velkému teplu u sporáku.

Pak je také celý okruh potravin, které sice v lednici obvykle skladujeme, daným potravinám to nevadí, ale je to zbytečné a zabírají v lednici jen místo. Typicky jde o všechny potraviny, které jsou samy o sobě konzervovány a lze je běžně uchovávat i mimo lednici. Platí to pro hořčici, kečup a různé dipy a ochucovadla s octem. Také med vydrží i v teple.

Co zavřít do dózy

Do kvalitní dózy s těsnícím uzávěrem stojí za to uložit různé sušené potraviny, například sušené houby, které jinak velmi snadno napadají různí škůdci. Také moukám je dobře v uzavíratelných nádobách. Nedostanou se do nich nežádoucí potravinoví moli a pokud byste si náhodou nějakého přinesli z obchodu nemůže naopak zamořit váš byt. Uzavíratelné nádoby ze skla jsou také skvělé na skladování luštěnin, rýže, ale i těstovin a dalších suchých potravin.

Co do mrazáku

Vedle masa můžete dát do mrazícího prostoru i některá hotová jídla. Máte je tak k dispozici pro pozdější použití. V mrazáku se může dařit i vývarům a polévkám. Pokud máte přebytky pečiva, lze chléb uchovat i ve zmrazené podobě. Při rozmrazování ale nesmíte použít troubu či mikrovlnku. Pečivo z mrazáku je třeba nechat postupně rozehřát při pokojové teplotě. Do mrazáku se samozřejmě dává i nakrájená zelenina či ovoce. Aby vše fungovalo správně, nesmí být v mrazáku příliš ledu. Jak udržet mrazák v dobrém stavu, si můžete přečíst v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47