Zápach ze skříně pomůže odstranit horké mléko nebo aktivní uhlí

 Tipy a inspirace 
24. září 2021 08:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je najít původce zápachu Depositphotos
Skříň je základním vybavením každého bytu. Je jedno, zda máte nový či starý nábytek, stát se to prostě může každému. Skříň najednou přestane vonět. Respektive začne zapáchat. Co teď?

Otevřeli jste skříň a vyšel z ní nepříjemný zápach? V následujících řádcích Vám poradíme, jak se jej rychle zbavit.

Najděte původce

Pokud se chcete zápachu zbavit, je nutné najít jejího původce. Stačí se jen zamyslet a určitě budete schopni zdroj odéru identifikovat. Díky tomu pak můžete zjistit, co dělat dál.

Příčiny zápachu

  • plíseň
  • myšina
  • přípravky
  • cigaretový kouř
  • zapocené oblečení
  • uskladněné boty
  • výkaly domácího mazlíčka

Oblečení vyperte

Pokud je původcem zápachu cigaretový kouř, nebo zpocené oblečení, pak na to existuje jedna jediná rada. Všechno znovu vyperte. Boty nechejte vyvětrat a poté je vystříkejte speciálním přípravkem, který zabrání jejich zápachu.

Vezměte ocet

Jestli jsou zdrojem zápachu například výkaly mazlíčků, plíseň či myšina, pak bude potřeba skříň kompletně vyčistit. Nejprve ji celou vykliďte a jakmile je prázdná, nechejte ji několik dní větrat. Poté ji celou umyjte. Pomoci vám může starý osvědčený ocet s vodou, který dokáže skříň zbavit nejenom zápachu, ale také různých nečistot.

Na plíseň mléko

Plesnivý navlhlý zápach pomůže odstranit vložení hrnku s vroucím mlékem, který nechejte v zavřené skříni vychladnout. Skříň pak vyvětrejte, umyjte roztokem jedlé sody a nechejte vyschnout. 

Naftalín odstraní citron

Pokud jste narazili na skříň po babičce, kde je hodně cítit naftalín, je dobré tuto ostrou vůni také odstranit. Nábytek opět vyprázdněte a připravte si roztok z citronové šťávy, lihu nebo octa, kterým skříň pořádně umyjeme. Poté nábytek opět vyvětrejte a vložte do něj nádobu se stejnou tekutinou, která dokáže zápach ještě více pohltit. 

Jak na voňavou skříň 

I když jste skříň opravdu důkladně celou vymyli, může se stát, že zápach se v ní bude ještě nějakou dobu držet. Dřevo má totiž tu negativní vlastnost, že umí poměrně dlouho v sobě držet různé pachy. Proto je vhodné nábytek opět provonět. Babičky dávaly často do skříní kousky mýdla nebo nasušené bylinky. Vhodná je například levandule. Stejně tak můžete použít vonné sáčky, které si můžete vyrobit sami. Jak na to jsme psali zde. Skvělou službu vám udělá také aktivní uhlí, které dokáže absorbovat zbytky pachů a zanechá skříň přirozeně svěží. 

Zdroj: nhance.com, hunker.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve