Prošlý olivový olej nevyhazujte. Vyčistíte jím celou domácnost a dokonce vám pomůže i s různými opravami

 Tipy a inspirace 
01. září 2021 09:03 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Olivový olej je velkým pomocníkem v domácnosti Depositphotos
Olivový olej v kuchyni je tou nejzdravější formou vaření. Ale věděli jste, že jej můžete použít i jiným způsobem? Například na ošetření různých ploch, opravy a další věci v domácnosti.

Samozřejmě za takovým účelem nemusíte kupovat zrovna ten nejkvalitnější olivový olej. Bude stačit průměrná kvalita. Co s ním doma všechno můžete?

Ochrana nábytku a dalších ploch

Dřevěné plochy si olivový nátěr doslova užijí. Dřevo bude vyživené, nebude praskat a nebude ani měnit barvu. Nechte olej asi pět minut působit a poté ho jemně utřete měkkým hadříkem.

Olivový olej skvěle funguje i na nerezové plochy. Naneste kapku olivového oleje na měkký hadřík a natřete na nerezové spotřebiče, hrnce a dřezy, abyste zabránili vzniku  skvrn, znečištění a korozi. Dokončete leštění měkkým hadříkem.

Koupili jste si do domácnosti něco nového a nejde vám odlepit etiketa? Pak ji lehce potřete kapkou olivového oleje a nechte působit alespoň 15 minut. Štítek se pak snadno odlepí a zbylý olivový olej následně lehce odstraníte hadříkem.

Ani za různé krémy na kožené boty nemusíte utrácet, když máte doma olivový olej. Kůže po něm bude lesklá, stačí, když je potřete měkkým hadříkem s trochou olivového oleje.

Co v domě nebo bytě opravíte olivovým olejem

Například vše, co vám vrže nebo skřípe. Takže typicky dveře od skříně, panty u dveří nebo dvířka od různých spotřebičů stačí ošetřit olivovým olejem. Rovněž kožená křesla a sedačky nádherně vyleštíte olivovým olejem. Takový olej zakryje drobné škrábance, nebo známá a nenáviděná kolečka od hrnků. Lehce teplý olej naneste měkkým hadříkem a poté vyleštěte suchým hadříkem.

Vyrobit si můžete i skvělé domácí leštidlo na nábytek. Smíchejte 1/4 šálku olivového oleje, čtyři polévkové lžice destilovaného bílého octa a dvě lžičky citronové šťávy. Přelijte směs do rozprašovače a před každým použitím dobře protřepejte. Uchovávejte v chladničce.

Olivový olej samozřejmě nemusíte používat pouze v domácnosti. Můžete jím ošetřovat i svůj zahradní nábytek. Dále čtěte: Bezplamenné svíčky jsou novým hitem domácího dekoru. Jsou bezpečné a také voní.

Zdroj: The Spruce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008