Pokud nechcete kupovat drahé svíčky, udělejte si je doma. Ani ty vonné nevyžadují velkou zručnost

 Tipy a inspirace 
20. září 2021 11:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí výroba svíček je snadná Depositphotos
Pokud máte rádi svíčky a navíc chcete, aby vydržely a voněly, pak jejich nákup není zrovna levnou záležitostí. Naučit se je vyrábět doma je tak řešením, jak ušetřit a zároveň se naučit zajímavé řemeslo.

Domácí výroba svíček tak může být nejen praktická věc, ale také docela zajímavý nový koníček. Přitom nevyžaduje žádnou velkou zručnost.

Co budete potřebovat

Protože tento návod počítá s výrobou svíček do nádob, třeba do nepoužívaných sklenic, budete samozřejmě potřebovat právě sklenice (použijte ty od kosmetických výrobků nebo i ty od potravin), dále potřebujete knot, vosk a samozřejmě vonnou esenci.

Knoty se vyrábí hned z několika různých materiálů, důležitější je ale vědět, jaká má být jeho délka. Délka knotu, který potřebujete, závisí na výšce vámi zvolené nádoby, držte se pravidla, že knot by měl být asi o pět centimetrů delší, než je výška nádoby. Přebývající část zastřihněte.

Existují dva typy vůní, které můžete úspěšně přidat do svých svíček - éterické oleje a syntetické vonné oleje. Esenciální oleje jsou destilovány a extrahovány z přírodních vůní a vonné oleje jsou vyráběny synteticky a jsou levnější.

Jak vyrobíte svíčku

Připravte si nádoby na svíčky. Umístěte knot do středu nádob a pevně jej přilepte pomocí knotové nálepky (oboustranný lepicí kousek, který lze umístit na konec knotu a měl by být dodáván s knotem) ve spodní části. Zajistěte, aby knot byl umístěn uprostřed a kolmo nahoru a knot si nahoře přidržte mezi dvěma předměty, mohou to být například špachtle.

Rozehřejte vosk ve vodní lázni při konstantním nízkém ohni za občasného míchání a dávejte pozor, jaké teploty doporučuje výrobce vosku. Pak do vosku přidejte vonnou esenci.

Nalijte vosk pomalu a rovnoměrně do každé nádoby a nechte u hrdla nádoby nějaký prostor, jako když například děláte marmelády. Svíčky nechte zcela vychladnout, pokud používáte parafín, nechte svíčky alespoň 24 hodin stát při pokojové teplotě. U včelího vosku a sóji se budou muset svíčky před použitím 1-2 týdny vytvrzovat.

V případě potřeby ořízněte knot a pak už nic nebrání tomu, abyste si zpříjemnili večer svíčkami vlastní výroby. Dále čtěte: Prošlý olivový olej nevyhazujte. Vyčistíte jím celou domácnost a dokonce vám pomůže i s různými opravami.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47