Pavouci se začínají stěhovat dovnitř. Pokud je doma nechcete, pěstujte rostliny, které je odpudí

 Tipy a inspirace 
12. října 2021 09:40 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pavouky nezabíjejte, jsou důležitou součástí ekosystému  Pixabay
Změny ročních období nepociťují jen lidé, ale i pavouci. Na přechod léta a podzimu reagují tím, že se stahují do lidských obydlí. Důvodem jsou nejen klesající teploty, ale také nutnost putovat za potravou. Pavouci pro lidi nepředstavují žádné nebezpečí, ale mnohé z nich představa, že sdílejí v noci ložnici s pavouky, může děsit. Odpudit je můžete pomocí vůně některých rostlin.

Pokud pavouky ve svém domě nechcete, nemusíte je hned zabíjet. Pavouci jsou velice důležitou součástí ekosystému. Do svých sítí chytají otravný hmyz, takže nám dělají dobrou službu. Existují i jiné možnosti, jak se jich zbavit. Řešení je jednoduché. Pořiďte si několik rostlin, které pavouci nesnášejí.

Máta

Máta má intenzivní aroma. Hezky provoní váš interiér a zároveň působí jako přírodní repelent na pavouky. Samotné pěstování bylinky všechny pavouky však neodradí. Můžete z ní utrhnout několik listů a nechat vylouhovat ve vodě, kterou následně nalijete do rozprašovače. Postříkejte pak roztokem okenní parapety, prahy, dveře, malé skulinky a další místa, kudy by k vám mohli přijít.

Eukalyptus

Výrazná vůně eukalyptu odpuzuje nejen pavouky, ale i dotěrný hmyz. Z bylinky utrhněte několik lístků. Poté je rozdrťte, aby se z nich uvolnila co nejintenzivnější vůně a rozsypejte v místech, kde se pavouci schovávají. Nezapomeňte na rohy místností a prostor pod postelí, kde se rádi ukrývají.

Bazalka

Bazalka se velmi snadno pěstuje, navíc vám může posloužit i k dochucování jídel. Nevoní sice tak silně jako výše zmíněné bylinky, ale pavouci se jí straní také. Otrhejte její lístky a nechte vysušit. Následně je rozdrťte a rozsypejte v místech, kde se u vás pavouci nejčastěji pohybují. Lístky také můžete naložit do alkoholu zředěném vodou. Odpuzující směsí postříkejte okenní parapety, dveře, rohy a prostory pod postelí.

Chryzantémy

S chryzantémami se na podzim nejčastěji setkáte na hřbitovech. Rostou rychle a zvládnou přežít i v chladnějších teplotách. Využít je však můžete i jinak. Krásně kvetou a odpuzují pavouky. Někteří zahradníci je využívají jako doprovodnou pomůcku k odpuzování klíšťat, blech, roztočů, mravenců a také pavouků. Dále čtěte: Plíseň může zahubit celou květinu. Zlikvidujte ji pomocí obyčejné skořice.

Zdroj info: countryliving.com, housebeautiful.com, thepracticalplanter.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47