Naučte se prostřít slavnostní tabuli!

 Tipy a inspirace 
18. srpna 2017 05:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobře připravená tabule je zásadní pro pohodové stolování. Shutterstock
Čas od času je v každé domácnosti důvod k slavnostnímu prostření stolu. Pěkný ubrus a talíře přitom zdaleka nejsou jediné důležité předměty. Pro skutečně slavnostní stůl je třeba myslet i na mnoho doplňků.

Gurmánský zážitek je také o esteticky a prakticky založeném stole. Kromě skvělého jídla, které by mělo obsahovat také předkrm a dezert, proto nezapomeňte dát na stůl i správné nádobí a dekorace. Vše připravte tak, abyste během stolování nemuseli odbíhat ani řešit nedostatky tabule. 

Co a jak na slavností stůl

Ubrus 

Pokud chcete svátečně prostřít, měli byste vsadit na jednoduchý bílý ubrus, na který umístíte dekorativní běhoun. Obvykle se jedná o dlouhou šálu, která poslouží pro dozdobení podélného stolu. U čtvercového stolu použijte napron, který mívá tvar čtverce. V létě jsou vhodnější světlé pastelové barvy, v zimních měsících zase tmavé běhouny v kombinaci s metalickými barvami. Hlavní, bílý ubrus by měl přibližně o dvacet centimetrů přesahovat okraje stolu. 

Nádobí

Na stůl s ubrusem patří pochopitelně zejména talíře. Uprostřed by měl být podkladový talíř, na který se po celou dobu hodování postupně dávají jednotlivé typy talířů – hluboký, mělký a dezertní. To, jak se kladou příbory a sklenky na stůl, není vůbec složité. Stačí dodržovat pravidlo, že příbor se dává vždy ve směru od talíře. Logicky tak nejprve bude u talíře nůž ostřím k talíři, pak následují příbory pro další chody. 

Příbory

Pokud je součástí slavnostního hodování také předkrm, musí být nůž a vidlička na předkrm nejdále od talíře. Když začínáte polévkou, bude na pravé straně ležet první (tedy nejdál od talíře) lžíce. Jestliže se menu skládá z polévky, rybího a masitého pokrmu, začíná se na pravé straně od talíře nožem na maso a pokračuje nožem na rybu a lžící. Vlevo od talíře patří vidlička na maso a speciální vidlička na rybu. Dezertní příbor položte před talíř. Malá lžička se používá na krém, dezertní vidlička na klasické dezerty. Pokud budete servírovat ovoce a sýry, umístěte dezertní nůž a vidličku také před talíř. 

Sklenice

Před dezertní příbory, tedy před talíř, je vhodné umístit do řady tři sklenice – sklenku na víno, sklenku na likéry a sklenku na pití, které se podává jako první. Sklenice by měly stát vedle sebe v řadě, ale můžete je umístit třeba i do tvaru trojúhelníku. 

Ubrousky

Výhodou papírových ubrousků je jejich praktičnost a čistota. Papírové ubrousky mohou stát na talíři v podobě trojúhelníku, nebo ležet vlevo pod vidličkou. Textilní ubrousky vypadají mnohem slavnostněji.  Dávají se při jednoduchém stolování vlevo od vidličky. Můžete je také kreativně složit do nejrůznějších podob. Při jídle se dává látkový ubrousek na klín. Po jídle se látkový ubrousek dá vedle talíře – ne do něj. 

Detaily

Dochucovací prostředky by měly být v dosažitelné vzdálenosti, ideálně na malém příručním stole. Nezapomeňte na malé talířky na kosti nebo zbytky. Pro lepší atmosféru je vhodné umístit na stůl také drobné kvítky a ozdoby, ale nic velkého. Opatrně s vázami, které mohou překážet nebo se i převrhnout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda