Plíseň v květináči může zahubit celou květinu. Jak ji zlikvidovat pomocí obyčejné skořice

 Tipy a inspirace 
04. října 2021 10:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bílý povlak značí, že je rostlina v příliš vlhkém prostředí Pixabay
Bílý povlak v květináči pokojovek nepotěší žádného pěstitele. O plíseň totiž skutečně nikdo nestojí. Navíc může zahubit celou pokojovku. Jak se jí zbavit?

To, že vaši květinu napadla plíseň, poznáte prakticky na první pohled. Bílé plochy na zemině jsou totiž k nepřehlédnutí. Nicméně to neznamená, že byste rostlinu museli likvidovat. Na druhou stranu hrozí, že se rozšíří i na další vaše pokojovky. Proto je potřeba včas a správně zasáhnout.  

Proč vzniká 

Každá plíseň potřebuje ke svému vzniku vlhko a nevětrané prostředí. A je zcela jedno, zda jde o potravinovou plíseň, nebo právě tu, která se objevila na vašich květinách. Tento druh plísně sice nepředstavuje žádné vážné zdravotní riziko, ale pokud máte doma alergika, je potřeba rostlinu z pokoje ihned odstranit.

Změňte podmínky

I když pro vás plíseň nepředstavuje žádné zdravotní riziko, měla by to pro vás být známka toho, že podmínky v místnosti nejsou zrovna ideální. Proto byste je měli změnit. Především začněte více větrat a květiny zalévejte pouze tak, aby v květináčích nezůstala stát voda. Pokud je květina převlhčená, nechejte substrát proschnout a květinu dejte na místo, kde je více slunečních paprsků. 

Jak odstranit plíseň

Co se týká samotné plísně, její odstranění není nic složitého. V první řadě odstraňte plíseň z horní vrstvy zeminy. Během toho se podívejte, zda již není prorostlá i do hlubších vrstev. Pokud tomu tak není, místo po odstranění horní vrstvy posypejte mletou skořicí, která působí dezinfekčně, ale zároveň tím prospěje i rostlině. O tom, co vše umí, jsme psali zde. Pokud je to nutné, doplňte květináč novým substrátem. Se zálivkou ale několik dnů vyčkejte, abyste hned nepodpořili případné nové bujení plísně.
Je-li plíseň prorostlá v celém květináči, je nutná kompletní výměna zeminy za novou. A v žádném případě nepoužívejte ani původní květináč. Ten je potřeba nejprve dezinfikovat, jinak by to bylo k ničemu. Jestli se plíseň dostala už i na květinu, pak je bohužel na záchranu pozdě.

Tip na závěr

Aby se plíseň už znovu neobjevila, udělejte si doma jednoduchý ekologický postřik. Stačí smíchat dvě lžíce sody s litrem vody a tímto roztokem pravidelně ošetřovat jak květiny, tak i horní vrstvu zeminy. 

Zdroj: restorationmasterfinder.com, wikihow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008