Jak často prát džíny podle odborníků. Odolná tkanina je totiž náchylná na poškození během praní

 Tipy a inspirace 
10. října 2021 15:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Džínovina je stará již několik století Pixabay
Původně montéry, dnes módní záležitost. Džíny má ve skříni prakticky každý. Odolná tkanina je však náchylná na poškození během praní. Poradíme vám, jak co nejvíce prodloužit životnost džínů.

Jestli jste si mysleli, že džínovina patří k těm novějším materiálům, jste na omylu. Historie této látky sahá až do 17. století, kdy se zrodila v Itálii. Její rozmach ale nastal až o dvě století později, o což se zasloužil Levi Strauss, který začal z tohoto materiálu vyrábět první džíny (zprvu sloužily jako pracovní oděv). A i když od jejich vzniku uběhlo již několik staletí, džíny jsou nesmrtelné. Nosí se stále a nosit se budou i dál. Stejně tak se nemění ani jejich složení. Nejčastěji se používá bavlna v kombinací s elastanem. To byste měli brát v potaz, kdy se rozhodnete své džínové věci vyprat. A nejenom to. Víte například, jak často byste je měli dávat do pračky?

Jak často prát

Džíny se dnes dají nosit prakticky při jakékoliv příležitosti. S tím ale souvisí i četnost jejich praní. Mnozí lidé se k jejich očistě uchýlí až ve chvíli, kdy je na nich špína viditelná. Ale to je chyba. Pot, bakterie, šupinky kůže - to vše vám ulpívá v tkanině. Takže pokud nosíte jedny džíny celý týden, věřte, že uvnitř látky se to doslova hemží všemi možnými bakteriemi. A o takové podnájemníky asi nikdo z vás nestojí. A i když výrobci doporučují méně časté praní, aby si rifle udržely tvar a pěkný vzhled, odborníci jsou toho názoru, že je dobré je vyprat již po druhém či třetím nošení. 

Každé jsou jiné

Ne každé džíny jsou totožné. Liší se hlavně použitím barev a složením materiálu. Proto byste na každém kousku měli zkontrolovat štítek, který vám napoví, jak se o ně starat. Obecně ale platí, že byste je měli převrátit naruby, abyste zamezili blednutí barev. Zapněte všechny knoflíky a zipy (omezíte tak, že se látka bude zachytávat za ostatní oblečení nebo buben pračky. Stejně tak byste je měli roztřídit podle toho, na jakou teplotu je budete prát. Snažte se přitom buben pračky nebo sušičky nikdy neplnit na maximum. Džíny totiž potřebují poměrně hodně místa. A v každém případě zapomeňte na aviváž. Ta se nesmí na džíny používat stejně jako u jiného prádla. Více jsme psali zde.

S dírami opatrně

Velmi módní jsou džíny, které mají různé díry, roztřepení a podobně. Designově je to sice zajímavý kousek, ale poměrně náročný na údržbu. Pokud jej nebudete prát citlivě, začne se vám v inkriminovaných místech trhat ještě více. Proto je před každým praním nejenom otočte naruby, ale dejte je i do speciálního sáčku, který je určený na praní choulostivého prádla, a zvolte program určený pro praní jemných tkanin. 

Zdroj: nytimes.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve