Skladujte jablka třeba i v bytě. Při správných podmínkách si udrží svěží vůni i sladkou chuť až do jara
Není nad to, když můžete mít přes zimu vlastní zásoby ovoce. Nejlepší volbou jsou jablka, která poskytují dostatek vitaminu C i vlákniny. Navíc jde o cenově dostupné ovoce, které si můžete nakoupit i do zásoby. Důležité však je, abyste je správně uskladnili. Víte, jak to udělat i v paneláku?
Nepodceňujte výběr
Pokud kupujete jablka ve velkém, či si je dokonce sami trháte, dobře vybírejte. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. Plody by měly být i se stopkou. Budete-li nakupovat v obchodě, musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele.
Podmínky pro skladování
Jablka pro skladování potřebují chlad s teplotou od 1 do 4 °C, temno a dobře větrané prostory. Proto jsou zcela ideální sklepy s vysokou vlhkostí mezi 80-90 %, která zabraňuje vytrácení vody z ovoce a následnému scvrkávání. Jednou za čas je potřeba podlahu, případně stěny pokropit vodou, aby se vlhkost v prostoru udržela. Dejte však pozor, abyste nepolili vodou i ovoce.
Skladování v bytě
Sklepní prostory v obytných domech proto nejsou vhodné, jelikož jsou hodně suché a jablka se v nich rychle scvrkávají. Nicméně to neznamená, že by se i zde nenašly vhodné prostory. Zkuste využít společnou chodbu nebo garáž, kde se netopí a bývá tam chladněji. Pokud máte zasklenou lodžii, využijte i tu. Tam se teploty v zimě pohybují lehce nad nulou, což je ideální. V takovém případě ale jablka uložte do polystyrenové krabice, která je chrání před mrazem.
Správné uskladnění
Jablka je ideální skladovat v přepravkách nebo bedýnkách, které mají po stranách otvory. Skládejte je vždy jen do jedné vrstvy stopkou nahoru tak, aby se vzájemně neotlačila. Jednotlivé plody také můžete zabalit do starých novin, které tak můžete smysluplně využít. Kde všude vám ještě noviny mohou pomoci, jsme psali zde. Čas od času je potřeba jablka zkontrolovat, zda je nenapadla hniloba či plíseň. Slupku nikdy neomývejte ani neleštěte, setřeli byste voskovou vrstvičku, která plody chrání.
Pozor na pachy
Při skladování jablek myslete na to, že tento druh ovoce umí velmi rychle přejímat různé pachy. Proto je nikdy neskladujte společně s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem nebo bramborami. Jablka by totiž mohla rychle nasát jejich pach. Stejně tak se vyvarujte skladování zimních a letních odrůd. Ty vylučují větší množství etylenu, který má za následek nižší trvanlivost ovoce.
Zdroj: thespruceeats.com, epicgardening.com.