Letos vám drak poletí, díky těmto tipům ho do vzduchu zvládne dostat každý

 Tipy a inspirace 
21. října 2021 09:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pouštění draka bývá oblíbená podzimní zábava  Pixabay
Podzim je tady a s ním i pouštění draků. Přemýšlíte zrovna o jeho koupi? Poradíme vám nejenom na co se zaměřit, ale také jak takového draka dostat rychle do vzduchu.

Pouštění draků patří už roky k neodmyslitelné zábavě podzimu. Dnes už si většina lidí draka nevyrábí, protože v obchodech je k dostání tolik druhů, tvarů a barev draků, až oči přecházejí. Ale právě v tom může být tzv. kámen úrazu. Ani ten nejhezčí a nejdražší design nezajistí, že drak vystoupá do výšky a bude hladce klouzat po obloze. 

Klasiku nebo delta

Existují tři základní druhy létajících draků, klasický, delta a typ kite. V tom prvním případě jde o draka, která se ovládá pomocí jedné šňůry, u dalších dvou jsou ovládací šňůrky minimálně dvě i více. Poslední typ modelu už je spíše profesionální. Jaký je mezi nimi rozdíl? 

Jednošňůrák 

Jde o zcela běžného létajícího draka, který si můžete vyrobit snadno doma, podle návodu, který jsme psali zde, nebo si jej můžete koupit. Má velmi nízkou hmotnost, proto jej lez poměrně snadno pustit i za slabého větru. Silný vítr se může jevit jako určitá nevýhoda, jelikož si s takovým drakem dokáže velmi snadno pohrát, vychýlit ho z jeho směru a poslat rychle k zemi. Na druhou stranu je takový drak skvělý pro malé děti. 

Delťák 

Delta varianta draka už obvykle bývá propracovanější, stabilnější, takže je vhodný i do silnějšího větru. Tento druh draka se ovládá dvěma šňůrami. Díky tomu můžete s drakem zkoušet různé akrobatické kousky.

Profesionál

Nejpropracovanějším drakem je kite drak. K jeho ovládání jsou zapotřebí čtyři provazy a dvě madla. Takového draka si můžete libovolně ovládat a dělat s ním nejrůznější kousky. Tento model už je pro opravdové fajnšmekry a pro opravdu zkušené piloty. K jeho ovládání je potřeba jednak hodně síly i zkušenosti, jelikož větší poryv větru by mohl dokonce vznést i vás. 

Roli hraje ocas

Velkou roli hraje délka ocasu. Proč? Na něm závisí, jestli se drak bude kolébat a dobře létat. Delší ocas zajistí klidný let. Proto by ocas neměl být příliš krátký, ale ani moc dlouhý. Délka se řídí velikostí draka a rychlostí větru, ale v průměru by měl mít na délku alespoň 3 m.

Navažte mu gumu 

Máte vybráno? Ještě než vyrazíte ven, udělejte drakovi takový menší tuning. Do šňůry navažte 15-20 cm dlouhou gumu, zhruba 2 až 3 m před drakem. Díky tomu vám bude drak při silnějším větru létat klidněji a nebude s sebou trhat. Guma vyrovnává tah, aby se neprotrhl potah nebo nezlomily laťky.

Jdeme pouštět

Tak, jdeme pouštět. Pokud chcete mít opravdu úspěch, je potřeba dodržet pár pravidel. K pouštění je zapotřebí dvou lidí. Jeden z nich drží draka a druhý ve vzdálenosti 5 až 10 m od něj drží pouštěcí šňůru. Jakmile je napnutá rozebíhá se proti větru a první, co drží draka, jej pouští. Napoprvé draka nepouštějte příliš vysoko a zkuste vyletět maximálně do 20 m. Když uvidíte, že drak létá klidně, můžete mu povolit šňůru a poslat jej výš.

Letecké problémy

I sebevíce zkušenějšího letce může občas potkat nejeden problém. Pokud se vám drak z ničeho nic nakloní ke straně a padá hlavou dolů, je potřeba povolit šňůru nebo udělat několik kroků po směru větru, dokud se let draka nesrovná. Jestli se problém opakuje, je potřeba draka stáhnout k zemi a zkontrolovat, zda je v pořádku konstrukce a vyvážení. Točí-li se vám drak v kruzích, zřejmě bude na vině příliš krátký ocas. Bude tedy potřeba mu jej prodloužit, případně udělat větší střapec na konci.

Zdroj: coopclub.cz, wikihow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008