Ceny energií letí vzhůru. Soubor tipů, jak ušetřit za plyn a elektřinu

 Tipy a inspirace 
25. října 2021 13:19 / Petr Vlach
  2
📷
4 fotografie v galerii
Cesta rozumných úspor se vyplatí Shutterstock
Ceny energií letí vzhůru. Lze nějak rozumně ušetřit? Máme osvědčená doporučení, která domácnostem pomohou.

Mnoho domácností v současnosti topí plynem. Elektřinu zase potřebujeme na všechno ostatní. Je nějaká rozumná cesta ze skokového zvýšení cen, které bude znamenat minimálně o třetinu vyšší náklady? Ano, cesta rozumných úspor.

Topení

V oblasti topení existuje několik fíglů, o kterých se na tomto webu již psalo. Nastavit nižší teplotu vody, topit stále bez zbytečných výkyvů nastavených teplot. Zvážit, zda nepřetápíte, protože teploty kolem 25 stupňů Celsia určitě nejsou normální, ale jde jistě o individuální potřeby a lidé starší a nemocní potřebují i vyšší teplotu v místnosti.

Důležitou součástí dobrého topení je dobře udržovaný kotel. Pozvěte servisního technika a nechte kotel dobře vyčistit. Jestliže ten váš kotel už dosluhuje, je možností, jak ušetřit za topení, jeho výměna s tím, že při nákupu nového vyberete úsporný model. Sice utratíte peníze za nový, ale ty se vám během let vrátí díky úsporám za palivo.

Revize spotřebičů

Za spotřebou elektřiny stojí řada spotřebičů, které potřebujeme k běžnému chodu domácnosti. Lednice, pračka, sušička, žehlička, varná konvice. Nemusí být špatné nechat si překontrolovat odběr lednice či mrazáku. Obzvlášť starší spotřebiče mají tendenci mít vyšší spotřebu, což pak negativně ovlivňuje váš účet za elektřinu. U ostatních zařízení může být také problém v jejich stavu. Například zanesená varná konvice spotřebuje k ohřevu více elektřiny. Podobně je na tom sušička s ucpanými filtry.

Výměna spotřebičů

Někdy je nejrozumnějším způsobem, který vede k úsporám, výměna spotřebičů. Jsou-li někde ještě klasické žárovky, vyměňte je za moderní LED osvětlení. Jestliže máte dosluhující televizor, je čas koupit nový s nižší spotřebou. Pokud zjistíte vysokou spotřebu u lednice, možná je na čase vybrat novou s lepšími parametry. V některých případech je vhodné instalovat i zařízení, která vypnou automaticky světlo v určitém prostoru, kde zůstává zbytečně svítit.

Solární elektrárny

Ne každý a ne všude může instalovat větší počet panelů na střechu. Ale i na balkon se vejde solární panel, který může vyrábět elektřinu pro určitý vybraný spotřebič. Můžete tak napájet právě onu moderní lednici či notebook, můžete využít přebytky ke svícení. I malá elektrárna za 20 tisíc korun vám vyrobí proud asi za 1400 Kč při dnešních cenách. Po zvýšení vám vyjde návratnost investice třeba už za deset let. Pokud ale pořídíte elektrárnu bez akumulátoru a využijete proud k ohřevu teplé vody, bude investice podstatně menší a návratnost velmi rychlá.

Změna návyků

Paradoxně největší úspory můžete dosáhnout změnou určitých návyků, které jsou neekonomické. V některých domácnostech svítí stále určité světlo. Jinde je v zásuvkách velké množství spotřebičů, které tak mají sice malý, ale stálý odběr. Velký vliv na spotřebu může mít i styl použití počítače. Ať se jedná o notebook či stolní počítač, vždy je možné nastavit jeho přechod do režimu spánku a tím omezit dobu, kdy je zapnutý. Obzvlášť v případě stolních počítačů je odběr při běžné činnosti někde kolem 100 W. Nechat takový stroj běžet celý den je sice možné, ale neekonomické. Také si člověk může nacvičit vypínání určitých spotřebičů včas. Nebo nezapínat je zbytečně. To platí například pro televize. Případně je možné sledovat některé pořady jen na malé obrazovce notebooku či mobilu a větší televize s vyšší spotřebou si nechat na filmové zážitky, které na malé obrazovce nevyzní dobře. Anebo se můžete vydat cestou rekonstrukce domu. O tom si přečtěte třeba zde.

Zdroj: Elektřina.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve