Zabalte letos své dárky do reckylovatelného vánočního papíru. Přispějete tak k lepšímu životnímu prostředí

 Tipy a inspirace 
17. prosince 2021 18:13 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
Většinu balicích papírů recyklovat nelze Shutterstock
Pokud byste letos chtěli alespoň trochu přispět k lepšímu životnímu prostředí, máte hned několik možností. Můžete své vánoční dárky zabalit do látky podle japonské tradice furoshiki, nebo z recyklovatelného papíru doma vyrobit dárkové tašky. A tou nejjednodušší možností je zabalení dárků do recyklovatelného vánočního papíru.

Možná si teď říkáte, že přeci všechen papír, tedy i ten vánoční balicí, lze recyklovat. Ale není to pravda. K recyklaci není vhodná poměrně velká část vánočního papíru, zejména pokud obsahuje nepapírové přísady. To zahrnuje papír, který byl barven, laminován a obsahuje kovy, plasty nebo třpytky v něm či  na něm. Všechen tento papír nelze recyklovat a skončí na skládce, kde se bude dlouho rozkládat.

Jak poznáte, že balicí papír lze recyklovat

Mělo by to být v podstatě velmi jednoduché. Každý balicí papír, tedy i ten vánoční, který je recyklovatelný, by jako recyklovatelný měl být v obchodě označen.

Je důležité, abyste si byli jisti, že kupujete recyklovatelný papír. Pokud by totiž tomu tak nebylo a vy papír následně vyhodíte do kontejneru pro papírový odpad, může při jeho třídění dojít až k havárii třídicí technologie. Měli byste také dávat pozor na fólie, stuhy a mašle, které jsou často připevněny k zabaleným dárkům, obvykle se nedají recyklovat a musejí se odstranit z papíru, který je recyklovatelný.

Dobrou zprávou je, že na trhu jsou už také biologicky odbouratelné a dokonce opakovaně použitelné dárkové obaly na cokoliv.

Biologicky rozložitelný balicí papír

Tento papír můžete buď vyhodit do koše, kde se nakonec rozpadne, nebo jej můžete vyhodit do recyklačního kontejneru, kde se z něho vytvoří něco nového. Mějte na paměti, že biologicky rozložitelné neznamená kompostovatelné. Přírodní sulfátový papír je biologicky odbouratelný a docela odolný, takže jakmile jej jednou použijete, nemusíte ho vyhazovat a naopak jej můžete používat dál, třeba pro jiné účely.

Ve světě se přesto stále více vracejí ke staré japonské tradici balení dárků. Metoda furoshiki umožňuje zabalit dárky do látky. Tu si buď můžete nastříhat sami doma z nějakého staršího kusu nepotřebné látky, nebo lze zakoupit hotové furoshiki látky s různými potisky. Každopádně všechny tyto metody jsou možná malým, ale v celosvětovém měřítku nezanedbatelným příspěvkem pro naše životní prostředí.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve