Tipy, jak bez klimatizace ochladit vzduch v místnosti

 Tipy a inspirace 
06. června 2018 12:26 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klimatizace je poměrně velkou investicí. Můžete se obejít bez ní. Shutterstock
Zdá se, že letošní rok prověří naše schopnosti odolávat vysokým teplotám. Někteří možná kapitulují a koupí klimatizační jednotku. Ale pokud si chcete vystačit s tradičními způsoby, máme dobrá doporučení.

Zakoupení klimatizace je sice jednoduchým řešením, ale na druhé straně je tím finančně nejnáročnějším řešením, neboť platíte jak za zařízení, tak za jeho provoz. Často jde o nemalé částky, obzvlášť pokud byste chtěli klimatizovat celý byt nebo dům. Proto se stojí za to zamyslet, jakým způsobem postupují v zemích, kde jsou teploty mnohem vyšší než u nás a kde běžní lidé nemají dost prostředků na složité klimatizační systémy.

Nevytvářejte teplo zbytečně

Teplo uvnitř místností se vytváří jednak proto, že je obýváme. Dospělý člověk je schopen vyzářit až třeba 500 W. Je tedy jasné, že pobyt více osob v jedné místnosti se jednoznačně podepíše na teplotě, která zde panuje. Podobné to je s různými spotřebiči. Televizor může mít spotřebu 100 i více wattů. O sporáku a troubě ani nemluvě. Tam už jde o kilowatty. Další teplo ale vzniká dopadem slunečního záření dovnitř místností. Světlo se po dopadu na plochy mění na teplo a to se podílí velkou měrou na zvyšování teploty uvnitř budov.

Základním předpokladem příjemného prostředí je zamezit přístupu slunce a omezit produkci tepla z různých spotřebičů. Rozhodně se tedy vyplatí instalace hustých závěsů a jejich důsledné zatahování během dne.

Větrejte v noci

Ačkoliv někdy mluvíme o tzv. tropických nocích, kdy teplota neklesne pod dvacet stupňů, přesto jde o teplotu podstatně nižší, než která panuje v našich bytech během celého dne. Otevřete proto okna v průběhu noci a nechte chladný vzduch, aby dobře zchladil vnitřní prostory. Ráno, než odejdete do práce a do školy, pak okna uzavřete a zatáhněte závěsy. Tímto způsobem výrazně snížíte teplotu v místnosti a bude se vám bydlet příjemněji.

Fígle s vodou

Ačkoliv příliš vlhký vzduch může působit v kombinaci s horkem nepříjemně, dá se s použitím vody významně snížit teplota v místnosti. Můžete například zkusit závěsy ráno namočit do vody a nechat je v průběhu dne odpařovat. Zajímavou formou je také nasazení velkého množství zelených rostlin do místností. I ty totiž zvlhčují vzduch a přispívají k vytváření příjemnějšího klimatu v interiéru.

Ventilátory

Ventilátory patří jednoznačně k dobrým a levným způsobům, jak se vyrovnat s příliš vysokou teplotou. Vycházejí totiž z jednoduchého efektu, kdy proudící vzduch ochlazuje naši pokožku, která je pokryta třeba i tenkou vrstvičkou potu. Ten se odpařuje a teplota pokožky klesá. Ventilátory se prodávají v různých velikostech a provedeních. Svůj úkol splní každý.

Nejlepší jsou pochopitelně ventilátory stropní, které mají tichý chod a rozproudí vzduch v celé místnosti. Podrobnosti můžete najít v článku zde. Jsou také výhodnější než větráky namířené jen přímo na jednoho člověka. Ty jsou pro jedince citlivější na průvan spíš zdrojem problémů. Ventilátory se dají kombinovat s vlhkými tkaninami. Jestliže vzduch fouká před takovou tkaninu, dále se ochlazuje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008