Protáčí se vám v obchodě panenky při pohledu na ceny džusů? Vyrobte si je sami doma

 Technika 
05. června 2018 11:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky odšťavňovači si můžete dopřát čerstvý džus kdykoliv Shutterstock
Taky se nestačíte divit, kolik peněz chtějí v obchodech za litrovou krabici džusu? O tom, co všechno navíc takový džus obsahuje,raději ani nemluvě. Existuje přitom docela snadné řešení, jak ušetřit a přitom mít čerstvou a stoprocentně nechemickou šťávu z ovoce či zeleniny prakticky kdykoliv po ruce.

Mezi džusy v obchodech jsou velké rozdíly. Buď se člověk poohlédne po těch levnějších, kde je ale podstatně méně vitaminů a naopak více chemických látek, nebo po těch drahých, které sice mají plnou chuť a mají nějaký přínos pro zdraví, ale na druhou stranu za takový produkt sáhnete dost hluboko do kapsy.

Pokud máte rádi čerstvé ovocné či zeleninové šťávy, vyplatí se do domácnosti pořídit odšťavňovač. Dobrý seženete už za pár stovek, lepší pak přijdou na asi 1 500 až 5 tisíc korun. Poradíme vám, na co si při pořizování tohoto spotřebiče dát pozor. O tom, jak vybrat ideální mixér, jsme psali zde.

Zdravý pomocník

Díky odšťavňovači si doma vyrobíte džus vlastní, a to z ovoce, na které máte zrovna chuť. Můžete jednotlivé chutě různě kombinovat a vytvářet tak opravdu originální nápoje.

Hlavní výhodou je, že vždy budete přesně vědět, co pijete. Navíc doma vyrobený džus se chuťově nedá s kupovaným srovnat. A pokud je vám líto koupit si domů přístroj, který umí jen vymačkat šťávu z ovoce či zeleniny, pořídit si můžete i multifunkční model, který kromě toho dokáže vyrobit i třeba jogurty nebo krémy.

Jak vybrat správný stroj

Aspektů, kterým byste při nákupu odšťavňovače měli věnovat pozornost, je více. Hodně záleží na tom, co od svého nového domácího pomocníka očekáváte. Určitě by vás ale měly zajímat otáčky, účinnost, rychlost nebo spotřeba. V prvé řadě si ale budete muset rozmyslet, jaký typ odšťavňovače je pro vás vhodnější. Existují v podstatě tři - odstředivé, šnekové a mechanické, které se nacházejí na pomezí odšťavňovačů a lisů.

Liší se od sebe navzájem způsobem, jakým zpracovávají ovoce. Odstředivý ho protlačí přes sítko na základě odstředivé síly, šnekový ho rozdrtí mezi hřídelemi a mechanický bude dělat prostředníka, skrze nějž si ovoce namačkáte za použití vlastní síly. Každý z těchto typů má své určité výhody a nevýhody.

Odstředivé odšťavňovače

Těchto typů trh nabízí nejvíce. Podobají se mixérům, mají v sobě zabudované nože, které ovoce či zeleninu při vysokých otáčkách rozsekají a nakrouhají na kousky. Odstředivá síla, vzniklá intenzivním otáčivým pohybem, zbytky dužiny a šťávu přitlačí na síto a vymačkanou šťávu pak protlačí do odvodníku, směrem k připravené nádobě na džus.

Výhody:

  • Snadné sestavení a montáž
  • Snazší čištění (díky jednoduchému smontování)
  • Rychlý provoz, ovoce se namačká poměrně rychle

Nevýhody:

  • Větší hlučnost
  • Nepříliš velká výtěžnost a malá efektivita
  • Šťáva vydrží čerstvá kratší dobu, rychleji se zkazí

Šnekové odšťavňovače

Šnekové odšťavňovače, na rozdíl od předchozích, nefungují na bázi sekání a kouskování ovoce. Nože v nich nenajdete. Otvorem vložíte ovoce do vnitřních prostor přístroje, kde jsou rotující kola (podle systému uvnitř je můžeme dělit na jednohřídelové a dvouhřídelové, občas se vymezují ještě tlakové).

Výhody:

  • Získaná šťáva má větší energetickou hodnotu
  • Menší hlučnost (díky menšímu počtu otáček za minutu)
  • Větší výtěžnost

Nevýhody:

  • Pomalejší fungování
  • Náročnější montáž a pracné čištění
  • Každému nemusí vyhovovat zbytky dužiny ve šťávě

Mechanické (lisové) odšťavňovače

Jde o moderní provedení toho, co pravděpodobně znáte od svých babiček a dědečků, tedy tlakové lisy, na kterých se dělal třeba jablečný mošt. Podobné lisy, ale o něco menší, se vyrábí dodnes. Především proto, že produkují velmi kvalitní ovocnou šťávu. Problémem je však nutnost vaší vlastní ruční práce, alespoň u většiny modelů. Počítejte i s menší výtěžností, protože hodně šťávy se při lisování ztratí.

Technické parametry

Co se týká designu, vybere si dnes asi každý. Některé modely jsou doslova výstavní. V souvislosti s materiálem je možné tyto přístroje pořídit v různém provedení (nerez, plast, barevný plech…), tvarech i barvách. Podstatnější než vzhled jsou ale technické parametry.

Rozměry a hmotnost přístroje

S odšťavňovačem budete zřejmě manipulovat, takže jeho váha je důležitá. Ideální je, pokud se hmotnost spotřebiče vejde do pěti kilogramů.

Obdobně je tomu s rozměry odšťavňovače. Čím menší, tím lepší, protože velký přístroj se jednak špatně ukládá a jednak je na lince nepraktický. A nezapomeňte se zaměřit i na délku napájecího kabelu, aby pohodlně dosáhl až k zásuvce, ale zase by neměl být příliš dlouhý, aby se při práci nepletl pod ruce. Nejlepší tedy bude, když si vyberete model, jehož kabel dosahuje 1 až 1,2 metru.

Rozměry plnícího otvoru

Pro pohodlné používání odšťavňovače je velmi důležitý průměr plnícího otvoru. Pokud se vám do něj vejde celé ovoce, ušetříte si práci s krájením na menší kousky. Průměr plnícího otvoru by proto měl mít alespoň 7 centimetrů.

Materiál síta

Síto u odtoku musí být pevné, aby odolalo velkému tlaku, ale také jemné, aby zachytilo pevnější kousky ovoce a nepropouštělo větší kusy dužiny. Velmi významnou roli zde hraje materiál. Plastová či drátěná síta toho moc nevydrží. Nejlepší je, pokud je sítko kovové nebo dokonce nerezové.

Výkon, rychlost a počet otáček

Nejlepší modely by měly dosahovat při plném chodu výkonu alespoň 1 000 až 1 200 wattů u odstředivých, o něco méně u šnekových, ačkoliv jen málo odšťavňovačů na tuto hranici dosáhne. Drtivá většina, zejména těch levnějších modelů, končí na 600 až 800 wattech, což je pro pohodlné užívání málo. Důležitou roli hraje i počet otáček, který s výkonem motoru úzce souvisí. Ten může jít u nejlepších odstředivých odšťavňovačů až přes hranici 10 000, neboť je potřeba vygenerovat velkou odstředivou sílu, u šnekových zhruba do sta za minutu.

Pro praktické použití výrobku je velmi důležité nastavení rychlosti. Pokud máte vybraný nějaký model, pak se podívejte, jestli má možnost regulace a nastavení více stupňů rychlostí. Pokud ne, nechte ho být a hledejte jiný, nevyplatí se vám.

Hlučnost

Rovnice, která zde bez výjimky platí, je jednoduchá, čím nižší je úroveň hlučnosti, tím je to lepší. Většina výrobců sice tento údaj neuvádí číselně, ale dohledat se dá. Většinou se pohybuje od nějakých 60 až 70 decibelů u nejmenších otáček až po 80 decibelů u nejvyšších. Nejlepší je si v obchodě nechat odšťavňovač předvést a třeba si porovnat i více modelů.

Objem nádob

U odšťavňovačů se běžně vyskytují dvě nádoby – zásobník na odpad (zbytky dužiny, slupky, pecičky a tak dále) a zásobník na vymačkanou šťávu. Obecně platí, že s velkými nádobami je snazší manipulace a jsou i lepší na údržbu. Nádoba na šťávu by měla být alespoň litrová.

Další funkce

Práci vám mohou usnadnit i nejrůznější další funkce. Některé přístroje jsou vybaveny například displejem, díky kterému je ovládání přehlednější. Dobrá je i bezpečnostní pojistka, která by měla zabránit zapnutí stroje, pokud není sestaven správně, nebo naopak zastaví celý proces ve chvíli, kdy odšťavňovač přeplníte ovocem nebo zeleninou. Technologie QuickClean zase zaručí lepší čištění stroje. Anti-Drip systém pro změnu umožní celý vnitřní systém uzavřít tak, aby se zabránilo toku nebo stříkání ovocné šťávy ven ze zařízení. Díky technologii APEX zase dosáhnete vyšší efektivity a účinnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008