Unavuje vás na zahradě věčný boj se suchem? Zaměřte se na suchomilné rostliny

 Exterier 
04. června 2018 14:46 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I zahrada plná suchomilných rostlin může být barevná Shutterstock
Vyprahlá zem, spálená tráva a skomírající květiny - tak v posledních letech vypadá většina českých zahrad. Pokud se zahradničení nechcete vzdát, ale na boj se suchem už nemáte síly, existuje jedno docela jednoduché řešení. Přizpůsobte suchu svou zahradu vhodnou skladbou rostlin.

Jestliže vás už unavuje každoročně přemýšlet, kde vzít vodu pro vaši zahrádku, poohlédněte se po suchomilných rostlinách. Pokud se bojíte, že se tak připravíte o krásné a barevné květy, jste na velkém omylu. I téměř permanentně suchá zahrada může být totiž krásná a plná květů. O tom, jak vodou šetřit doma i na zahradě, jsme psali zde.

Suchomilné nebo-li xerotermní rostliny dokáží růst a kvést i na velmi suchých stanovištích a vystačí si s minimem vody. Zelené a kvetoucí rostliny se nacházejí i v pouštích a polopouštích. V našich podmínkách se však uplatní spíše druhy stepní, tedy ze savan, prérií a pamp.

Suchomilné rostliny

Nabídka suchomilných rostlin je velmi široká a každý si tak přijde na své. Vybírat lze například z nejrůznějších dřevin, trvalek, ale i letniček, cibulovin nebo hlíznatých rostlin.

Některé rostliny jsou krásné jen svými listy, další i květy. Jedno ale mají společné - bude se jim dařit i tam, kde je málo substrátu a málo vody.

Jak založit xerotermní zahradu

Pokud se rozhodnete na zahradu vysadit suchomilky, základ budou tvořit stálezelené keře a trvalky. Cibuloviny a letničky použijte jako výplňkové rostliny.

Keře budou tvořit zelenou kulisu po většinu roku. Trvalky a cibuloviny především kvetou na jaře či na podzim. Letničky pak zásobí květy suchou zahradu v nejparnějších částech léta.

Dřeviny

Jsou většinou kulisou ostatní výsadbě, tvoří kostru a celkový rámec zahrady. Krásně vypadá například mandloň, akát nebo borovice kleč.

Trvalky

Spolu s dřevinami tvoří základ suchomilné zahrady také trvalky. Jsou méně náročné na údržbu.

Letničky

Jednoleté rostliny lze vysévat přímo na místo. Většinou výborně klíčí na stanovišti. Zajistí vám záplavu květů i v horkých částech léta, kdy trvalky většinou již nekvetou.

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

Tyto rostliny mají tu výhodu, že kvetou a plodí ve vlhké části roku, na jaře a na podzim. Suché období roku přečkávají v zemi. Nejsou proto klasickými xerotermními rostlinami, ale v takových zahradách tvoří příjemné jarní osvěžení.

Pestrá paleta květin

Mezi snadno pěstovatelné suchomilné rostliny, kterým stačí jen minimum vody, patří třeba perovskie, devaterník, kručinka, pryšec myrtovitý, pelyněk, plamenka, tařička, hvozdíky, kopíčko žluté, trávnička, dobromysl, yzop, bělotrn, máčka či starček popelavý.

K odolným, ale všeobecně známým trvalkám odolávajícím suchu se řadí i nejrůznější okrasné rostliny rozchodníky a netřesky, ale také třapatka nachová, juka, trávnička, hvozdík, pryšec, kakost či nejrůznější zahradní řebříčky.

Z dřevin není možné vynechat mandloň, ruj, tamaryšek, rakytník, čilimník, janovec, škumpu, akát nebo hlošinu.

Na vláhu naprosto nenáročné druhy najdete i mezi letničkami. Náleží k nim například kosmatec, šrucha, lokanka, zářivka, statice, zaječí ocásek, pestrovka nebo sluncovka kalifornská.

Nepostradatelné jsou i trávy, konkrétně kostřavy, ovsíř, kavyl, dochan nebo třeslice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008