Některé rostliny mohou za to, že vaše zahrada zrovna nevoní. Pozor dejte na zimostráz, jinan i floxy

 Exterier 
28. srpna 2022 08:32 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Některé rostliny na zahradě mít nechcete Unsplash
Když je řeč o vůni rostlin, obvykle se zaměřujeme na tu libou. Dnes ale budeme mluvit spíš o nelibé vůni, kterou vyluzují některé rostliny, kvůli kterým to u vás na zahradě dost možná nevoní zrovna příjemně. Proto pokud chcete, aby to u vás na zahradě vonělo, měly byste se těmto rostlinám vyhnout obloukem.

Zahrada většinou slouží ke třem účelům: pro pěstování plodin, okrasných rostlin a k odpočinku. Když vynecháme plodiny a relaxaci a zaměříme se na okrasné rostliny, měli byste vědět, že ne všechny rostliny, které krásně vypadají, také libě voní. Existují totiž takové, které páchnou doslova jako kočičí moč, zvratky, ponožky či marihuana. Patří mezi ně například těchto pět, o kterých budeme dnes psát.

1. Zimostráz anglický

Pokud je řeč o zimostrázu, nejčastěji jej vysazujeme podél plotů, abychom získali požadovanou úroveň soukromí nebo abychom od sebe oddělili určité části zahrady. Co by vás však mohlo odradit od vysázení plotu tohoto typu je fakt, že někdy listy zimostrázu anglického páchnou jako kočičí moč, a to především ve chvíli, kdy na ně dlouho svítí přímé slunce.

2. Kozlík lékařský

Na první pohled krásná rostlina s drobnými bílými kvítky, které na zahradě vypadají velice romanticky a dekorativně. Kozlík lékařský je také známý jako pradávný lék na spaní. Co ale není zrovna dobrá zpráva, že někdy zapáchá podobně jako propocené ponožky. Což nezní zrovna jako důvod, kvůli kterému si tuto rostlinu pořídit například do blízkosti altánu.

3. Jinan dvoulaločný

Pokud máte na své zahradě ginkgo biloba, jistě si toho všimnou kolemjdoucí na první pohled. Tento opadavý jehličnan (ano, skutečně se nejedná o listnatý strom) mezi ostatními vyniká jak svým unikátním exotickým vzhledem, ale bohužel někdy i vůní. Plody samičího stromu totiž obsahují kyselinu máselnou, která je cítit po zvratkách. Pokud tedy zvažujete koupi jinanu, volte raději samčí strom.

4. Lantana

Velmi oblíbená květina, která se pyšní pestrobarevnými plnými květy a může dorůstat obřích rozměrů. Velmi rychle a snadno se rozrůstá a vaši zahradu zaplaví nádhernými barvami. K vaší nevoli však šíří do svého okolí i zápach, který by se dal popsat jako kombinace benzínu a kočičí moči. Situace se nezmění ani po odkvětu, jelikož zápach mají na svědomí listy.

5. Mechový flox

Krásná plazivá rostlina, která se snadno šíří, roste jak v závěsných koších, tak na okrajích záhonků. Pokud však chcete vysadit flox kolem záhonů po celé zahradě, měli byste vědět, že jeho květy jsou cítit po marihuaně. Sice to není úplně nejhorší zápach v porovnání se zvratky či kočičí močí, ale i tak zvažte, jestli je vůně marihuany to, co chcete cítit celé léto.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: adlmag.net, balconyboss.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve