Jak si zjednodušit úklid? Stačí chvilka a práce bude mnohem efektivnější

 Tipy a inspirace 
14. října 2018 11:56 / Marie Šťastná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nůžky, pinzeta a deset minut času - nic víc nepotřebujete Pixabay
Vlasy, chlupy, nitky. Zamotají se na rotační hubici vysavače, ta se zanese a my se potom při luxování zbytečně nadřeme. Jedno místo musíme přejet mnohokrát, než jsme s výsledkem spokojeni. Řešení je přitom snadné: udělat si chvilku a vyčistit vysavač.

Na turbokartáč vám obyčejně postačí malé nůžky se špičatými hroty a pinzeta. Pokud jde z hubice vyjmout, určitě to udělejte. Bude se vám lépe čistit. Jinak si budete muset poradit s celou hubicí. Veškeré vlasy a nečistoty, které se na kartáč nabalily, vystříhejte. Pomozte si prsty i pinzetou. Je to mravenčí práce, zanesená hubice má však velký vliv na funkci celého vysavače.

Nezapomeňte ani na vzduchovou trubínku. Následně kartáč vysajte a potom zkuste, zda jde rotorem lehce otáčet. Jestli ano, nejhorší část čištění máte za sebou. Kartáč můžete vyprat v teplé tekoucí vodě a nechat jej na vzduchu usušit. Už nyní poznáte při vysávání koberců i podlah velký rozdíl. Uklízet se vám bude mnohem jednodušeji.

Hadici protáhne smeták

Vysávání může někdy zbytečně komplikovat i ucpaná hadice. Stačí, aby v ní uvízl napříč kamínek, knoflík nebo jiný předmět. Jestli máte dojem, že vysávání něco brzdí, zkuste do hadice opatrně vsunout násadu od smetáku a pokusit se předmět odstranit. Správná technika vysávání šetří vysavač i vaše zdraví, dozvíte se zde.

S filtrem na vzduch

Problém může způsobovat i zanesený filtr. Na neomyvatelný si budete muset vystačit s malým štětečkem. Čistěte jej raději venku, kde jej můžete i pořádně profouknout. Pozor na ostré předměty, které by jej mohly poškodit. Omyvatelný filtr lze po profouknutí opláchnout pod teplou vodou. Zpátky do luxu může, až je pořádně proschlý.

Plný sáček? Zbytečný úklid

Častým nešvarem v domácnostech bývá plný sáček od vysavače, jehož vysypání často zbytečně odkládáte. Přitom si tím vlastně přiděláváte práci. Vysavač nemá šanci jet na plný výkon, drobný prach ze sáčku uniká a víří se všude kolem. Luxování je tak docela zbytečné. Hlídejte si proto obsah sáčku.

S motorem si poradí servis

Bezsáčkový vysavač vyčistíte tak, že z luxu vyjmete zásobník, opláchnete jej pod teplou vodou a necháte vysušit. Vsunout jej vlhký zpátky do vysavače je nepřípustné! Čištění motoru vysavače je v každém případě lepší nechat na odbornících.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008