K vaření na páře nemusíte hned utrácet peníze za speciální hrnec. Jde to i levněji

 Tipy a inspirace 
10. října 2018 08:01 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vařením v páře uchováte v jídle vitaminy a minerály Shutterstock
Vaření na páře je v posledních letech velmi módní. Přívrženci této metody si pochvalují hlavně to, že v surovinách zůstává podstatně více vitaminů, minerálů, antioxidantů i esenciálních mastných kyselin. Pokud to chcete vyzkoušet, nemusíte hned utrácet majlant za speciální hrnec. Poradíme, jak vařit na páře doslova za babku.

Vaření v páře představuje bez diskuzí nejšetrnější a nejzdravější způsob tepelné úpravy potravin. Přitom nejde o žádnou převratnou novinku. Jídlo připravované v páře znali už staří Číňané. Teď je ale tento způsob přípravy jídel opět na vzestupu. Souvisí to s tím, že se lidé čím dál více zajímají o zdravý životní styl.

Kouzlo parního vaření

Pokud si potraviny připravíte v páře, uděláte pro sebe opravdu hodně. Jídlo je nejen chutnější a barevnější, ale také lépe stravitelnější a zdravější než to uvařené ve vodě.

Skvěle rozdíl mezi vařením ve vodě a v páře uvidíte například na zelené brokolici. Jakmile si tuto zeleninu připravíte klasicky ve vodě, obvykle ztratí svou svěží barvu. A nejen to. Je dokázáno, že brokolice vařená v páře má až o 60 % více vitaminu C. Během klasické přípravy se totiž vitamin vyvaří do vody.

Stačí pár korun

Pokud si chcete jídlo vařené v páře vyzkoušet, ale nemáte peníze na pořízení speciálního parního hrnce, nezoufejte. Úplně bez problémů si totiž vystačíte i s pomůckou za pár korun, kterou má každý běžně doma.

Vaření v páře funguje na jednoduchém principu a nepotřebujete k němu žádné speciální nádobí. Postačí vám větší hrnec a obyčejný pařáček, který máte doma třeba na knedlíky. Do hrnce nalejte tolik vody, aby dosahovala těsně pod dno pařáčku. Na pařáček položte potraviny, které chcete uvařit, přiklopte poklicí a zapněte vařič. Kuřecí maso se vám v páře uvaří za čtvrt hodinky a houby to zvládnou do deseti minut. A pokud vás parní vaření nadchne, možná se jednou poohlédnete po multifunkční parní troubě.

Jak vařit v pařáčku

  • Zeleninu, kterou chcete v páře vařit, nakrájejte na malé kousky.
  • Suroviny skládejte do pařáčku od nejtvrdších po měkké. To znamená, že například mrkev a brambory budou dole, květák a kukuřice spíše nahoře. Stejně tak maso bude v pařáčku dole, ryby zase nahoře.
  • Dbejte na to, abyste nedali pod pařáček moc vody - během varu by se pak totiž spodní vrstva vařila klasicky ve vodě.
  • Během varu zkontrolujte, zda se vám neodpařila všechna voda, ať si nezničíte hrnec.
  • K surovinám přidejte bylinky, pára jejich chuť propůjčí celému pokrmu.
  • Nezapomeňte, že vitaminy A, D, E, K jsou rozpustné pouze v tucích. Proto si zeleninu na taliři vždy pokapejte troškou kvalitního oleje.

Kolik času která surovina potřebuje?

Je jasné, že každá surovina vyžaduje při vaření v páře jiný čas. Orientačně se můžete držet následujícího rozpisu:

  • 5 - 10 minut - hrášek, houby, špenát, rajčata
  • 10 - 15 minut - ryby, kuřecí maso, brokolice, květák, paprika, chřest, pórek, kostičky mražené zeleniny
  • 20 - 30 minut - brambory, mrkev, fazole, celer, růžičková kapusta
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008