Jak udržet dřevěný nábytek stále krásný? Vsaďte na staré dobré fígle

 Tipy a inspirace 
02. října 2018 15:13 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Péče o dřevo se vám vyplatí Shutterstock
Dřevo v interiéru je krásné, ale bohužel citlivé na poškození. V následujícím článku přinášíme různé rady, které vám umožní, aby dřevěný nábytek zdobil vaše obydlí co nejdéle.

Dřevo se v interiéru může vyskytovat v nejrůznějších podobách. Někdy je lakované, jindy je napuštěné voskem či zcela přírodní. Každý povrch má své požadavky na údržbu. Vždy ale platí, že je vhodné různým „nehodám“ raději předcházet, protože jejich odstraňování bývá složité. 

Ošetřete povrchy preventivně

Abyste si zjednodušili život, vřele doporučujeme ošetřit různé povrchy v domácnosti příslušným nátěrem. Ať už použijete lak či vosk, vždycky se takový povrch dá lépe uvést do původního stavu spíž než dřevěný povrch zcela bez ošetření. Vřele doporučujeme, abyste si nátěr vyzkoušeli dopředu na nějaký odřezek a následně také zkuste na povrch působit tak, jak očekáváte, že bude probíhat reálné zatížení. Položte na natřený povrch horký hrnek, vylijte trochu vody či naopak červeného vína. Ukápněte vosk, počmárejte povrch tužkou či pastelkami.

A pak zkoušejte povrch čistit. Co půjde hadříkem a co bude vyžadovat leštěnku na dřevo? Kde budete muset sáhnout rovnou po brusném papíru? I vhodnou volbou nátěru si můžete značně ušetřit budoucí problémy.

Cídidlo na kov

Je to možná překvapivé, ale mnoho neštěstí, které si způsobíte na dřevěném nábytku, můžete napravit pomocí cídidla na kov. Pomůže vám na bílé skvrny způsobené horkem či na rozlitý olej, ale také na skvrny od alkoholu, který také barví dřevo do běla. Cídidlem na kov vyčistíte i lehce spálená místa.

Ocet

Pomocí octa můžete zase dobře odstranit mastné skvrny. Ocet totiž tuk rozpouští a vy pak můžete povrch vyčistit hadříkem, který v octové vodě namočíte.

Zubní pasta

Zubní pasta je vlastně jemná brusná pasta. Pomůže vám vyčistit některé skvrny, které se nestačily vpít příliš do hloubky. Příkladem může být skvrna od inkoustu či popsaný nábytek. Zubní pasta se hodí i na skvrny, které na dřevěném povrchu způsobila obyčejná voda. Je třeba rozlitou vodu okamžitě vysušit a až povrch dobře vyschne, místo vyčistit pastou.

Vlašský ořech

Vlašský ořech se hodí tam, kde došlo k poškození povrchu mechanickým působením. Různé škrábance a rýhy můžete „zneviditelnit“ pomocí jádra vlašského ořechu, který vrátí dřevěnému povrchu starší patinu.

Líh a lněný olej

Tato kombinace v poměru 4:1 se hodí k odstraňování pozůstatků po ukápnutém vosku. Nejprve jemně odškrábněte vrstvu vosku a pak aplikujte směs líhu a lněného oleje. Hadříkem vyčistěte.

Uvedené postupy platí i pro nábytek dýhovaný, o kterém se můžete více dočíst v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve