Pronajímáte byt? Na tohle si dejte opravdu velký pozor!

 Tipy a inspirace 
26. září 2018 12:58 / Marie Šťastná
  0
📷
7 fotografií v galerii
První pohled pokaždé nenaznačí, že má člověk hluboko do kapsy Depositphotos
Na výběr nájemců si dává většina majitelů dobrý pozor. Kdo by stál o problémy? Přesto někdy přijdou, aniž bychom to čekali. Byt si vezmou do parády exekutoři a odnášejí všechno, co jim přijde pod ruku. Lze tomu předejít? Částečně. Poradíme vám, jak.

Pro pronajímatele je obvykle důležité, aby sehnal nájemce na co možná nejdelší dobu, ten pravidelně platil a byl pokud možno bezproblémový. Jen blázen propůjčí vlastní byt v domě, kde žijí senioři nebo rodiny s dětmi, studentům, na kterých je už na první pohled vidět, že večírky jsou momentálně to jejich.

Důležitý je většinou první dojem. Bohužel i ze spořádané maminky na mateřské se může vyklubat dlužnice. Pravděpodobnost je stále vyšší, protože lidí, kteří si půjčují, v České republice rok od roku přibývá. Výjimkou nejsou žádné věkové skupiny. Obezřetnost je tedy na místě.

Jak předejít potížím s dlužníky?

Ať už na vás působí vhodný nájemce na první pohled jakkoliv, zkuste si jej nenápadně proklepnout. Zajímejte se, kde pracuje, jestli má nějaké koníčky, a pochopitelně zda garantuje pravidelné splácení.

I malichernosti mohou být někdy k vodítkem k tomu, že zjistíte, že finanční situace člověka není vůbec růžová. Chce to ale trochu odhad na lidi. Ostatně, vyžádat si můžete i reference.

Žádejte přesné splátky a kauci

V každém případě se vyplatí být tvrdý a už předem trvat na zcela pravidelných splátkách odváděných měsíc co měsíc na účet. Pokud nájemce odmítá uvést své číslo účtu do smlouvy, může to být varováním. Dobrým opatřením bývá i kauce – měsíční, případně dvouměsíční. Některé adepty sice odradí, ale pro majitele bytu je to jistá forma prevence.

Chtějte výpisy z registrů

Bonitu člověka, kterému pronajímáte byt, si můžete předem částečně zjistit díky placeným registrům dlužníků. Nájemce ale musí spolupracovat, protože ochrana soukromí je chráněna zákonem. Lidé bez dluhů by s tímto neměli mít problém. Náklady na výpis z Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací vyjdou dohromady na pár stovek korun. Ale pozor, neevidují se v nich veškeré dluhy. Návrhy na nařízení exekuce nenajdete ani v centrální evidenci exekucí. Řešením pak nejsou ani výpisy od soudů – museli byste je mít z celé republiky.

V nájemní smlouvě specifikujte majetek

Jestli si myslíte, že dostatečnou ochranou před dlužníky a následnou exekucí bude perfektně vypracovaná nájemní smlouva, mýlíte se. Nehledě na trvalý pobyt navštěvují vykonavatelé obydlí, kde se dlužníci zdržují, a kde tedy mohou mít movitý majetek. Během exekuce pak neřeší, jestli je televize nebo lednička vaše, či dlužníka. Jedinou pojistkou, jak o vlastní majetek nepřijít, je přesně v nájemní smlouvě specifikovat, jaký majetek dáváte nájemci do užívání. I po případném zabavení jsou pak exekutoři nuceni na vyžádání věci vrátit. Potížím se, ale jak vidno, není možné vyhnout stoprocentně.

Potíže? Ihned ukončete smlouvu

Pokud už přijdou, je nejrozumnějším řešením okamžitě ukončit s nájemcem smlouvu. Jestli navíc něco dluží, je to možné i bez předem dohodnuté výpovědní lhůty. Nájemce by s žalobou u soudu s největší pravděpodobností neuspěl. Nový občanský zákoník se totiž přiklání na stranu pronajímatele.

Problémy se mohou samozřejmě vyskytnout i ze strany pronajímatele. Pokud pronájem teprve sháníte, dejte si zejména pozor na ústní dohodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47