Chystáte se pracovat doma? Tři důležité rady, jak zařídit pohodlnou domácí pracovnu

 Tipy a inspirace 
22. září 2018 09:17 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud pracujete doma, musíte se cítit hlavně dobře Depositphotos
Částečný nebo plný home office není pro každého. Aby fungoval, je třeba nastavení určitých pravidel a dodržování jasné disciplíny. Pokud se nám má však doma dobře pracovat, potřebujeme k tomu i vhodné prostředí.

Zapomeňte na koš s prádlem nebo neumyté nádobí v kuchyni. Při home office neboli práci z domova se musíme naučit tyhle myšlenky házet za hlavu. Stejně jako v kanceláři máte danou pracovní dobu, tak i doma si musíme určit, jaký časový úsek budete pracovat.

Home office nebo kancelář

Z průzkumů vyšlo najevo, že lidé, kteří pracují doma, podávají mnohem větší a lepší pracovní výkon, než kdyby seděli v kanceláři. Tam jsme rozptylování kolegy, občas zabrousíme ke čtení novin nebo si v kuchyňce u kávy povídáme. Nic takového doma rozhodně nehrozí. Navíc jsme doma motivováni tím, že jakmile budeme mít svoji práci hotovou, máme volno a můžeme si tudíž dělat, co chceme. Aby se nám však dobře pracovalo, musíme si utvořit takové prostředí, kde to bude možné.

1. Křeslo versus židle

Správné sezení je základ nejen pro to, aby nám bylo dobře a nic nás nebolelo, ale také abychom podávali ty nejlepší pracovní výkony. Při práci se zkrátka dobře musíme cítit, jinak budeme zbytečně rozptylováni. A sezení je naprostým základem. Vybírat tedy budeme vhodnou židli, případně křeslo. Co je lepší? Záleží na tom, co preferujete a kolik hodin denně hodláte u počítače sedět.

Křeslo je sice krátkodobě pohodlnější, ale bývá více zakloněné než židle a pro naše záda není až tak vhodné. Pracujeme-li třeba jen čtyři hodiny denně, pak si křeslo klidně můžeme pořídit. Pokud však sedíme u stolu déle, je lepší poohlédnout se po kvalitní ergonomické židli. Tu můžeme lépe nastavovat a zajistí nám, že budeme sedět správně a nebudou nás z ní bolet záda. A pamatuje i na materiál, ze kterého je sezení vyrobeno. Chcete celý den sedět na tvrdém podkladu nebo máte raději měkčí sezení? Rozhodně dbejte také na to, aby židle měla vyšší opěrák.

Sezení na balonu

V posledních letech se objevila také móda sezení u počítače na balonu. Najdeme spoustu návodů, jak vybrat ten správný balon pro nás. Jaký by měl mít průměr a jak moc bychom ho měli nafouknout, aby vyhovoval přímo naší výšce. K tomu lze však poznamenat snad jen tolik, že balon je primárně určen na cvičení a fyzioterapeuti před podobnými „vychytávkami“ do kanceláře důrazně varují. Posedět na něm krátkodobě určitě můžeme, protáhneme se na něm a rozhýbeme tělo. Jakmile však zasedneme k práci, je vhodnější využít služeb kancelářského křesla nebo židle.

2. Dobré osvětlení

Aby nám šla práce dobře od ruky, musíme na ni vidět. A řeč není jen o správném umělém osvětlení, které by mělo být silné. Ale především o denním světle. Pracovní stůl by měl být ideálně umístěný u okna. Ovšem tak, aby nám slunce nesvítilo přímo do monitoru. A nesmíme si stínit ani rukama. Zároveň by na okně měly být nainstalovány rolety, kterými můžeme regulovat propouštění denního světla.

3. Barvy a doplňky

Pokud nám má být v domácí kanceláři dobře, musíme si ji zařídit přesně podle našeho vkusu. Nebojte se pozitivních barev, namontujte si kolem sebe pěkné poličky a pod nohy si položte koberec s vysokým chlupem, který bude hřát do nohou. Místnost je vhodné vymalovat nejlépe do zelena, jelikož právě tato barva podporuje koncentraci. Nikde nedávejte takové barvy, které budou působit agresivně a vyrušovat od práce. V neposlední řadě nezapomeňte také na rostliny a květiny všude kolem sebe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47