Teepee pro děti zvládne vyrobit každá šikovná maminka

 Interier 
02. března 2018 15:06 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Mít svůj vlastní úkryt v bytě děti ocení Shutterstock
Děti milují domečky, bunkry a úkryty, ve kterých se cítí bezpečně, a mohou v nich naplno zapojovat svou neomezenou fantazii. Zkuste jim doma vyrobit indiánské teepee, jehož výroba vám nezabere tolik času a děti z něj budou naprosto nadšené.

Pokud doma stavíte pro děti jeden úkryt za druhým, jistě to znáte – dvě křesla nebo židle proti sobě a přes ně deku, obestavěný stůl polštáři z gauče, otočená krabice s dírou jako dveřmi a nespočet dalších domečků, kam dospělí nemají přístup. Máte-li to doma také, indiánské teepee je něco pro vás a vaše děti!

Indiánské teepee není ale jen pro malé děti, které se chtějí ukrýt před celým širým okolím a vytvořit si vlastní svět, vlastní prostor či koutek na hraní. Využijí ho děti každého věku. Miminka budou vleže pozorovat barvy, záhyby a ohraničený prostor, batolata budou zkoumat každou nitku a starší děti si do něj mohou zalézt třeba s oblíbenou knížkou.

Co budete potřebovat

Základem je sehnat čtyři tyče, abyste postavili konstrukci stanu, která musí opravdu pevně držet. V potřebách pro kutily je jistě seženete, ale můžete použít i bambusové tyče nebo třeba dřevěné násady na koště z domácích potřeb. Dále budete potřebovat pevný provaz, kterým poté tyče svážete k sobě, klasické prostěradlo na dvoupostel a kolíčky na prádlo.

Místo prostěradla klidně můžete zakoupit nějakou krásnou pevnou látku, pokud chcete, aby teepee vypadalo stylově. Jaké odstíny budou letos v interiéru hitem se dočtete zde.

Pracovní postup

Konstrukci můžete postavit buď ze čtyř nebo z pěti tyčí, které nahoře přiložte k sobě a dole roztáhněte do požadované šířky. Čím širší teepee bude, tím se bude logicky snižovat jeho výška. Tyče buď nahoře svažte provazem tak, že budete jednotlivé tyče mezi sebou proplétat, a na závěr je ještě omotejte dokola.

Můžete ale požádat manžela (nebo, pokud si rozumíte s vrtačkou, pusťte se do toho sama), který vám vyvrtá zhruba 20 centimetrů pod horními okraji tyčí díry, kterými poté provaz provlékněte. Nakonec ještě omotejte dokola provazem a pevně utáhněte.

Potažení látkou

Jakmile bude konstrukce postavena, můžete se pustit do čalounění. Vezměte prostěradlo nebo vámi vybranou látku a konstrukci jí potáhněte. Nejprve ji uchyťte v horní části teepee kolíčky, nebo ještě lépe látku kolem tyčí přišijte či přibijte hřebíky. Můžete ale začít i odspoda a nakonec látku napnout k vrcholu, tam ji kolem tyčí přidržet v dlani a provazem omotat okolo již připevněných tyčí.

Tímto postupem máte během hodiny hotový stan na hraní, který je mnohem lepší, než jakýkoliv úkryt, může stát jak v dětském pokojíčku, tak v obýváku a bude tvořit hezký doplněk vašeho bytu. A jestliže se všude kolem válí hračky, poradíme, jak je elegantně uklidit.

Máte-li však doma šicí stroj, bude ještě lepší, když si po sestavení jehlanu vytvoříte přesný střih, látku sešijete k sobě a ve finále ji na konstrukci navléknete jako kabát. Teepee bude vypadat mnohem profesionálněji a vlastně nejde o nic jiného, než vystřihnout jednotlivé trojúhelníky, sešít je k sobě, nechat nahoře díru do provlečení tyčí a nasadit. Nespočet střihů najdete i na internetu.

Na zem do stanu pak jen položte deku či kobereček, dejte dětem dovnitř polštářky, oblíbené hračky, nebo je nechte, ať si své doupě vyzdobí a vybaví dle vlastní fantazie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008