Míchačka betonu je na stavbě k nezaplacení. Jak vybrat tu správnou?

 Technika 
14. března 2018 12:01 / Pavel Suchý
  0
📷
3 fotografie v galerii
Míchačka se na žádné stavbě neztratí Shutterstock
Každý, kdo jednou stavěl nebo rekonstruoval dům, ví, že stavební míchačka je velmi často zcela nepostradatelným pomocníkem. Pokud si ji nemůžete půjčit od známých, vyplatí se ji v mnoha případech koupit. Pokud chcete vybrat tu správnou, je třeba se zaměřit na několik technických detailů.

Nákup stavební míchačky je potřeba pořádně promyslet. Ne každému se totiž investice vyplatí. Pokud jste si ale jistí, že tento stroj na své stavbě využijete, není co řešit. Při nákupu si ale dejte pozor na určité věci, jinak hrozí, že později zjistíte, že vám míchačka absolutně nevyhovuje a peníze jste v podstatě vyhodili zbytečně.

Komu se míchačka vyplatí

Stavební míchačka se hodí všude tam, kde vás čeká hodně práce s výrobou malty nebo betonu. Pokud víte, že budete v celém domě dělat betonové podlahy, k tomu se ještě chystáte stavět základ pod plot a navrch i betonovou plochu pod auto, zřejmě se u vás míchačka opravdu nezastaví. O tom, jak správně betonovat, jsme psali zde.

Na trhu jsou samozřejmě k dostání už hotové maltové či betonové směsi. Rozhodně ale vyjdou dráž, než když si materiál připravíte sami pomocí písku, vody a cementu. Navíc na to, abyste rozmíchali pytlovanou stavební směs, budete přinejmenším potřebovat alespoň elektrické michadlo, které přijde tak na nejméně 1 500 korun. Za funkční míchačku z druhé ruky přitom zaplatíte v bazaru jen o pár stovek více. Nová míchačka o objemu 63 litrů se dá sehnat za asi tři tisíce a o objemu 125 litrů pak za necelé čtyři tisíce korun.

Zásadní je objem bubnu

Pokud nechcete, aby vám míchačka přinášela zbytečné starosti, měli byste sáhnout po takové, která je složena z kvalitních dílů.

Před samotným nákupem si také rozmyslete, jaký objem bubnu potřebujete. Nejčastěji jsou k dostání míchačky o objemu 120 až 232 litrů, avšak není problém sehnat míchačku s objemem 60 litrů či naopak větší s objemem 300 litrů.

U menších míchaček si ale dejte pozor na to, zda je možné připravenou směs pohodlně vysypat do stavebního kolečka - u těch nejmenších modelů to totiž možné většinou není a manipulace je pak podstatně horší.

Elektrické zapojení

Při pořizování míchačky se vždy zajímejte také o způsob elektrického zapojení. I tento aspekt je totiž velmi důležitý a hraje významnou roli.

Na malé stavby, kde není potřeba tak velký provoz míchačky, zvolte standardní zapojení na 220 V/230 V, pro větší stavby, kdy bude míchačka ve větším provozu a bude více vytížená, je dobré volit zapojení na 380 V/400 V.

Snadná manipulace

Pokud si chcete práci s míchačkou co nejvíce ulehčit, soustřeďte se také na její hmotnost či skladnost. Je vždy lepší sáhnout po lehce přemístitelné míchačce, s kterou půjde snadno manipulovat a která dobře drží stabilitu.

Pokud máte obavy z převrhnutí, můžete ji vypodložit např. cihlami, případně ji dobře ukotvit.

Správná péče prodlouží životnost

Je možné, že jakmile vám míchačka doslouží, budete ji chtít prodat. Ale i pokud se ji rozhodnete nechat, je třeba se o ni správně starat. Prodloužíte tak stroji jeho životnost.

Je naprosto nezbytné míchačku po použití vždy řádně vyčistit a omýt. Zabráníte tak zbytečnému zatuhnutí malty v bubnu.

Míchačky mají na svém motoru také otvor na chlazení, na který byste měli dávat pozor, aby se neucpal prachem a smetím a nevyhořel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve