Betonování: Pozor na správnou hustotu betonu i na chladné počasí

 Rekonstrukce 
30. října 2017 06:47 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Nejčastější chybou je přílišné naředění vodou Shutterstock
Blíží se zima a některé práce je potřeba dokončit, než začne mrznout. Pokud plánujete zabetonovat díry na terase, vybetonovat chodník nebo dokonce i větší plochu, měli byste to stihnout, než udeří minusové teploty.

Zdění nebo usazování nových oken už dávno nejsou práce, ke kterým kutilové volají profesionály. Umíchat si domácí beton není žádná věda a můžete u toho ušetřit i nějaké peníze.

Běžné betony se ale používají do zhruba pěti stupňů nad nulou. Při poklesu teplot je třeba betonovou směs doplnit o speciální látky. Jinak hrozí, že voda v betonu zmrzne a led pak strukturu betonu roztrhá. Pozor dávejte i na správnou hustotu betonu – v té dělají kutilové největší chyby.

Z čeho se skládá betonová směs

Receptur na dobrý beton jsou i tisíce. Základem je vždy štěrk, cement, voda a písek, ale může to být různě hrubý písek i štěrk. Největší část z objemu betonu tvoří právě kamenivo, které je zároveň i kostrou celé betonové konstrukce a ve velké míře ovlivňuje výslednou kvalitu betonu. Cement a voda jsou pojivem právě kamenového základu. Dále se přidávají různé přísady třeba na zvýšení plasticity, na urychlení nebo zpomalení tuhnutí, provzdušňovadla, která jsou odolná vůči solím a rozmrazovacím látkám. Dělá se i speciální beton pro podlahy, aby podlahové topení dobře obteklo. 

Klasický beton

Na výrobu tradičního betonu vám postačí běžný cement (portlandský), písek, voda a míchačka nebo cokoli na řádné promíchání. Pro betonování chodníků je ideální zvolit nadprůměrně jemný písek frakce 0/4, pro betonování pilířů či základů je vhodnější hrubší písek frakce 0/8 a pro příjezdové cesty použijte štěrkopísek  frakce 8/16. Cement se dá koupit v různě velkých baleních. Nespotřebovaný je třeba pečlivě zabalit do igelitu, protože cement na volném vzduchu hrudkovatí a beton se následně hůře míchá. 

Pokud je vaše betonování spíše jednorázové, můžete si připravit betonovou směs v zahradním kolečku. Při míchání jedné várky zhruba dodržujte následující poměr: 3 kbelíky písku, 1 kbelík cementu, 0,75-1 kbelík vody. Připravená směs je určená k okamžité aplikaci, protože na vzduchu do několika hodin ztuhne. O možném využití betonu na zpevnění svahů jsme psali zde.

Nejčastější chyby

Kutilové i běžní dělníci na stavbách si mnohdy chtějí práci s betonem usnadnit a přidávají do něj příliš mnoho vody. Hustý beton se jim nechce roztahovat, tedy ho naředí vodou, ale tím se snižuje jeho pevnost. Týká se to zejména podlah. Čím je beton hustší, tím hůř se s ním dělníkům pracuje, ale je to nutné, protože když se beton naředí, cement odteče a to je špatně. Třebaže je beton zpravidla materiál, na kterém se každý stavitel snaží co nejvíce ušetřit, mějte na paměti, že se to nemusí vyplatit. Je tedy vždy dobré zvážit, zda zvládnete betonáž bez profesionálů. 

Trendy

Mezi staviteli je poslední dobou oblíbený anhydrid, což je sádrová podlaha, která se využívá zejména do rodinných domků. Jedná se o velmi řídkou hmotu, která vše snadno obteče. Je to pohodlné, ale drahé. Mnozí zákazníci jsou ale konzervativní a do novinek se všeobecně příliš nehrnou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve