Při zazimování rekreačních objektů je třeba myslet i na bojler

 Technika 
22. října 2017 15:46 / Pavel Suchý
  1
📷
3 fotografie v galerii
Chaty a chalupy je třeba na podzim řádně zazimovat, jinak hrozí velké materiální škody. Internet
Majitele rekreačních chat a chalup čeká v těchto týdnech nelehký úkol, a to zazimování objektů. Rozhodně nestačí jen na podzim zamknout a zavřít okenice. Činností pro zazimování nemovitosti je daleko více.

Hlavním cílem zazimování nemovitosti je ochránit ji před materiálními škodami, které mrazivé měsíce mohou na vaší chatě nebo chalupě napáchat. Je třeba zkontrolovat střechu, utěsnit okna a dveře, odvézt cennosti, zlikvidovat potraviny, zabezpečit dílnu, zahradní domek i případně bazén. Důležité je také vypustit vodu ze systému. Poradíme vám, jak na to.

Jak vypustit vodu ze systému

Pokud není možné zabezpečit v objektu temperování a hrozí zamrznutí vody, je nutné ji vypustit ze systému. Voda v zimě totiž představuje velké nebezpečí. Jak zmrzne, nabyde na objemu a roztrhá, co může. Pokud tedy opouštíte chatu nebo chalupu na celou zimu, nikdy nesmíte zapomenout vypustit z vodovodního systému veškerou vodu, protože by jinak mohlo dojít k popraskání trubek, zničení čerpadla a podobně. Dobrým pomocníkem při této činnosti může být i kompresor pro huštění pneumatik.

Pokud je voda do objektu určenému k rekreaci vedena vodovodní přípojkou a vodoměr leží na vašem pozemku, musíte jej dostatečně izolovat proti zamrznutí. V případě poškození mrazem jde úhrada za majitelem pozemku, na kterém se vodoměr nachází.

Do odpadů, jak na toaletě, tak ve dřezu, nasypte sůl nebo nalijte denaturovaný líh. Preventivně tak zamezíte zamrznutí vody.

Postup při vypouštění bojleru

V souvislosti s vodou nesmíte zapomenout ani na její vypuštění z bojleru. I tam by totiž zmrzlá voda mohla napáchat pořádnou neplechu.

V prvé řadě ale vypojte elektřinu a uzavřete přívod studené vody. V obvodu z bojleru otevřete ventil (kohoutek) teplé vody - zejména nejníže položený (nebo všechny). Pod vyústění vypouštěcího ventilu ohřívače umístěte dostatečně velkou nádobu, nebo vyveďte vodu do odpadu. Rovněž otevřete vypouštěcí ventil ohřívače (je na T odbočce  těsně před vstupem studené vody do ohřívače), popřípadě vodu vypusťte přes zkušební (odlehčovací) ventil, který je součástí pojistného ventilu.

Po úplném vypuštění vody z ohřívače všechny kohoutky opět zavřete. Potrubí bývá opatřeno v nejnižším bodě vypouštěcím ventilem, který rovněž otevřete a vodu z trubek vypusťte. Na jaře pak bojler vypláchněte, než jej uvedete do pravidelného provozu. Stačí při zapnutém topném tělese otevřít na několik minut kohoutek teplé vody. Nezapomeňte, že na jaře je třeba elektřinu nejdříve zapnout, teprve potom zase začít napouštět vodu, aby nedošlo k vyhoření přístroje.

 Na co nesmíte zapomenout

Po vypuštění vody z bojleru zaizolujte zdroj vody, tedy studnu nebo vrt, polystyrenem zakryjte vodovodní kohouty a vodoměry a nejbližší trubky. Ze všech nádob vylijte vodu, sudy vypusťte, zakryjte je vhodnými víky nebo je otočte dnem nahoru. Nezapomeňte na konve, ale také hadice, které po vypuštění smotejte a na dvou stranách svažte. S hadicí se pak lépe manipuluje. Vypusťte také vodu z čerpadla.

Pro izolaci proti mrazu se skvěle hodí polystyren. Výborná je například polystyrenová drť nasypaná do starých nylonových punčocháčů. Pevně polystyren zafixujte naříklad pytlem a provazem. Starší metodou izolace je omotání jutovým pytlem a překrytí igelitem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve