Oživte interiér pomocí přírodního kamene. Podrobný návod, jak to zvládnete i sami

 Rekonstrukce 
22. října 2017 10:17 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zeď v bytě můžete ozvláštnit dekorativním obkladem z přírodního kamene Shutterstock
Pokud máte pocit, že váš interiér potřebuje oživit a uvažujete o změně, možná vás nadchne možnost obložit některou ze stěn dekorativními obklady z přírodního kamene. Máme pro vás podrobný návod, díky kterému to zvládnete i svépomocí.

Někdo se snaží vdechnout svému bytu nový vzhled jen pomocí třeba zajímavě vymalované stěny. Pokud ale toužíte po výraznější změně, může být obklad z přírodního kamene tou správnou volbou. Interiér tím získá zcela novou podobu.

K práci budete kromě dekorativních obkladů z přírodního kamene potřebovat také penetrační nátěr, lepidlo na přírodní kámen, krepovou pásku s fólií, ocelové hřebíky, lepicí pásku, rohy pro dekorativní stěnové obklady, zvýrazňovač barev, lať, diamantovou vrtací korunku, tužku, pracovní rukavice, zámečnický úhloměr, vědro, vrtačku, plochý štětec, zednickou lžíci, zámečnické kladivo, diamantový řezný kotouč, hladicí lžíci, malířský vlies nebo zakrývací plachtu, skládací metr, spirálové míchadlo, vodováhu a úhlovou brusku. Užitečnými pomocníky jsou také sanitární silikony a tmely, nože, odlamovací nože a nůžky, vaničky na barvu, umělohmotné desky, štětce a štětky, tmelící a stěrkové hmoty, řezačky a barvy.

Přípravné práce

Než se pustíte do stavebních úprav, zakryjte podlahu zakrývací plachtou. Upevněte na spodní vymezovací hranu podpěrnou lať, aby obklady do zatuhnutí nesklouzly. Laťku můžete přibít hřebíky – musíte si být ale jistí, že se vespod nenacházejí žádné rozvody.  Oblepte okraje přiléhajících stěn lepenkou. Stěny můžete ochránit také pomocí krepové pásky s fólií. Překážejí vám vypínače a zásuvky? Vypněte pojistky, sejměte krytky a vypínače a zásuvky oblepte.

Plochu natřete nebo nastříkejte penetračním nátěrem. Rozetřete ho plochým štětcem a nechte ho zaschnout.

Uspořádání obkladu

Od stěny si odstraňte všechno, co by vám mohlo překážet. Pomocí vodováhy nebo dlouhé vyrovnávací latě si zkontrolujte, zda jsou stěny rovné. Nerovnosti je nutné zarovnat pomocí tmelu. Pokud máte na stěnách nalepené tapety, budete je muset odstranit. Na tapetách by totiž dekorativní obklady nedržely. Promyslete si také, jak mají být obklady uspořádány.

Vyznačte si plochu, kterou chcete obkládat. Pomocí vodováhy rozměry a plochu zkontrolujte. Mít představu o tom, kolik materiálu spotřebujete, vám ušetří spoustu přiřezávání. Až budete mít plochu a počet celých řad pevně stanovené, můžete vypočítat spotřebu materiálu.

Obložení stěn

Na lepení je nutné použít lepidlo na přírodní kámen. Lepidlo pomalu smíchejte s předepsaným množstvím vody za pomocí spirálového míchače.

Lepidla mají tzv. otevřenou dobu. To je doba, za kterou je možné ho zpracovat. Rovnoměrně naneste potřebné množství lepidla na stěnu a pročešte hladicí lžící velikosti 8. Snažte se vést lžíci v úhlu 45 stupňů, abyste po celé ploše nanesli stejné množství.

Pokládat začněte u vnějšího rohu. K tomu použijte rohový obklad. Tyto obklady nejsou na jedné straně stejně dlouhé, ale jejich konce jdou vždy přesně dohromady. Obklady se nanášejí kombinovanou metodou (buttering/floating). Při té se lepidlo pročeše zuby velikosti 8 a v úhlu 45° a lepidlo se nanáší hřebenem jak na podklad, tak na rubovou stranu obkladu.

Přiložte první dekorativní rohový obklad. Boční přesah teď přečnívá přes roh, ale později se spojí s přilehlým dekorativním obkladem na protilehlé straně.

Z druhé strany přiložte druhou obkladovou pásku.

Vedle rohového obkladu už dejte normální, dlouhý obklad. Pokračujte stejným způsobem směrem nahoru a na obě dvě strany.

Vypínače a zásuvky, které potřebujete obložit, si vyměřte a vyznačte na materiál.

Vyřízněte požadovaný tvar vrtačkou s diamantovou vrtací korunkou – vrtací korunku při vrtání chlaďte vodou.

Poslední obklad v řadě si odměřte a seřízněte pomocí úhlové brusky. Nezapomeňte použít ochranné brýle a chránit si sluch.

Pokud máte v pokoji šikmé stěny, není se čeho bát. Potřebný úhel si změřte pomocí zámečnického úhelníku. Naměřený úhel si tímto úhelníkem přeneste na kámen a vyznačte si řeznou linii. Řez provádějte pomocí úhlové brusky s diamantovým řezným kotoučem.

A máte hotovo. Odstín obkladů můžete nechat tak, jak je, nebo použít zvýrazňovač barev. Vzhled obkladů bude po jeho aplikaci vypadat svěže.

Aplikace zvýrazňovače barev

Zvýrazňovač barev vzhled obkladů vylepšuje. Pokud vám kousek obkladu zbyl, vyzkoušejte to na něm a uvidíte, jak by stěna vypadala. Počkejte až uschne a místnost dobře vyvětrejte.

Pokud se pro zvýrazňovač barev rozhodnete, naneste přípravek na plochu ve vydatné vrstvě. Použijte k tomu plochý štětec. Nezapomeňte si chránit zrak a kůži a místnost pořádně vyvětrat.

Dokončovací práce

Odstraňte pomocné latě a pomocí akrylátu vyplňte otvory od hřebíků.

Kryty zásuvek a vypínačů přimontujte zpět. Může se stát, že zásuvky budou, díky novému obložení, o něco hlouběji. Elektrikáři je dokážou prodloužit pomocí vyrovnávacích kroužků.

O ochraně kamene pomocí nano impregnace jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47