Tyto věci do sušičky nepatří. Mohou vám ji zničit

 Tipy a inspirace 
07. února 2020 12:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sušička prádla je skvělý pomocník, ale ne všechno prádlo do ní patří Depositphotos
Vyperete, dáte do sušičky, poskládáte a máte hotovo. Kdo má doma sušičku prádla, ten ví, jaký neocenitelný pomocník to je. Ale pozor, není vhodná pro všechny typy prádla. Některé může i zničit.

Sušička ušetří spoustu času i práce. To může potvrdit každá hospodyňka, která si tohoto praktického pomocníka domů pořídila. Sušička totiž dokáže, především v zimě, ušetřit  spoustu času i práce. Ovšem, pokud do ní dáváte opravdu každý kousek oblečení, nemusí se vám to vyplatit. Můžete jej totiž dokonale zničit, o spotřebiči nemluvě. Co tedy do sušičky v žádném případě nepatří?

Pozor na cedulky

Dřív, než dáte jakýkoliv kousek oblečení do sušičky, pořádně si prohlédněte štítky. Na nich bývá uvedeno, zda je možné oděv dávat do sušičky, nebo ne. Poznáte to podle piktogramu čtverce s kruhem uvnitř. Pokud je přeškrtnutý, prádlo do sušičky nepatří. Sledujte také, kolik teček bývá uvnitř kruhu na štítku. Jejich počet vám napoví, zda máte prádlo sušit při nízkých teplotách, nebo zda snese i vyšší teploty. Čím méně teček, tím je potřeba použít nižší teplotu.

Na aviváž zapomeňte

Možná jste zvyklí dávat do každého praní aviváž. Ale pozor. Ta vám může v sušičce udělat pěknou paseku. Zbytky pracího prostředku a aviváže totiž dokáží dokonale ucpat  malé otvory ve filtru textilních vláken. A to znamená, že se váš spotřebič může začít přehřívat. Proto aviváž vynechejte úplně a raději používejte speciální vonné balónky nebo vonné ubrousky do sušičky. Ty si také můžete snadno vyrobit i doma. Návod, jak na to, jsme psali zde

Bez prádla i plavek

Možná máte tendenci dávat do sušičky také sportovní oděvy, včetně plavek. Ale i zde by vám to mohlo být jenom ke škodě. Vysoké teploty totiž nedělají dobře umělým vláknům, to pak ztratí požadované vlastnosti, jako je elasticita. Některé materiály se mohou také horkem srazit. To samé platí i o funkčním prádlu, stejně tak i krajkovém či silonových punčocháčích. 

Potisky, flitry, plastové části

Některé části oděvů mohou mít na sobě různé plastové části nebo plastové zipy. I v tomto případě buďte hodně opatrní a raději toto oblečení sušte volně. Vyšší teploty sušičky totiž mohou plastové části poničit a ty se pak začnou brzy lámat. Obezřetní buďte rovněž u oděvů, které mají na sobě kamínky, flitry nebo různé krajkové aplikace. I ty může teplý vzduch nenávratně poškodit. Proto, pokud můžete, nedávejte tento typ oblečení vůbec do sušiček, a nebo je alespoň obraťte naruby. Oblečení s potisky raději do sušičky nedávejte vůbec. Obrázek by se mohl k sobě vlivem tepla přilepit a oděv tím zničt.

Se svetry opatrně

Praní i sušení svetrů vyžaduje opravdu citlivý přístup. Takže pokud nemá vaše sušička speciální program určený právě pro tento typ oblečení, v žádném případě je tam nedávejte. Při nevhodném sušení se totiž může srazit, změnit tvar nebo zplstnatět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008