Popel z kamen můžete využít velmi prakticky. Absorbuje zápachy, vyživí rostliny a také odstraní skvrny

 Tipy a inspirace 
16. února 2020 10:55 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
S popelem ze dřeva můžete pohnojit rostliny Depositphotos
Topíte doma v krbu či krbových kamnech? V tom případě máte jistě spoustu popela, který vyhazujete. Patrně nevíte, že popel můžete využít velmi prakticky. Byla by škoda se ho zbavovat, když vám může pomoci při různých činnostech.

Manipulace s popelem vám nemusí být příjemná, protože se z něj práší. Až zjistíte, k čemu všemu vám může posloužit, budete ho vnímat jinak. Zvládne absorbovat zápachy, vyživit rostliny nebo odstranit skvrny od oleje.

Skvrny z oleje

Vylili jste na podlahu olej? V garáži to patrně nebude nic výjimečného. Nemusíte být naštvaní, protože oleje se zbavíte snadno s pomocí popela. Na skvrnu nasypte menší hromádku popela a nechte ho tam několik hodin. Ideálně ho tam nechte ležet přes noc, abyste o něj třeba nezakopli. Druhý den popel zameťte a uvidíte, že po oleji nezbyde ani stopa.

Hnojivo

Popel ze dřeva dokáže hravě nahradit běžná hnojiva z obchodů. Obsahuje totiž vápník, fosfor a hořčík. Tohle všechno stačí k tomu, aby byly vaše rostliny dobře vyživené a zdravě rostly. Rozhodně nehnojte rostliny popelem z uhlí či briket. Obsahují pojivo, které by naopak rostlinám vůbec neprospělo. Hnojte je zásadně pouze popelem ze dřeva. Kromě rostlin s ním můžete vyživit i trávník. Díky tomu se vám bude na jaře krásně zelenat.

Zápachy

Bojujete v domácnosti s různými zápachy? Zapáchá vám starší skříň či lednice? Tyto potíže můžete vyřešit s pomocí popela. Dokáže totiž absorbovat některé zápachy podobně jako jedlá soda. Malé množství popela nasypte na talířek a dejte ho do lednice. Pokud vám zapáchá skříň, nasypejte popel do látkového pytlíčku, který důkladně svažte, aby se z něj popel nevysypal. Následně ho dejte mezi oblečení. Pytlíčků můžete udělat několik, aby to mělo lepší efekt.

Zanesená skla

Máte špinavá okna či zrcadla? Nemusíte si na ně pořizovat speciální čističe, ale použijte popel. Nachystejte si vlhký hadřík, na který nasypejte menší množství popela. Následně s ním můžete v domácnosti vyleštit všechna okna. Bude se vám hodit zejména na čištění skla z krbových kamen. Popel můžete použít i na leštění stříbra. O tom, k jakým účelům vám v domácnosti poslouží lepicí váleček, jsme psali zde.

Témata: popel, hnojivo, sklo, zápach, olej
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve