Využijte zbytky zeleniny a vypěstujte si nové mladé výhonky
Na to, abyste si dopřáli čerstvou zeleninovou nať, nepotřebujete mít žádné zvláštní zahradnické dovednosti. A stejně tak nemusíte čekat ani dlouhé týdny na to, až vám vyklíčí semena a další týdny na první úrodu. Stačí jen správně odkrojenou část zeleniny vložit do misky s vodou.
Stále čerstvá cibulka
Pokud chcete mít stále při ruce křupavou cibulovou nať, nechejte si asi 2,5 centimetru dlouhý zbytek i s kořínky. Ty zkraťte přibližně na 1 centimetr. Špalíčky pak dejte do sklenice s vodou, kde bude zhruba centimetr vody. Sklenici postavte na světlé místo, nejlépe na okenní parapet, a vodu pravidelně měňte. Asi za deset dnů se můžete těšit na první slizeň. A nejlepší na tom je, že po odřezání nať vyroste znovu a znovu. Stejným způsobem si můžete vypěstovat i mladý pórek.
Křupavý celer
Stejně tak si můžete za pár dnů pochutnávat na čerstvých výhoncích celeru. Bulvu odkrojte tak, aby asi 5 cm vrchní části, kde byly listy, zůstala neporušená. Tento kousek vložte opět do sklenice nebo misky s vodou. Přibližně za týden vyraší první listy. Pak můžete celer zasadit do půdy nebo odřezávat jeho zelenou nať a dopřát si její lahodnou chuť.
Jemná česneková
K dochucení jídel je úžasná česneková nať. Narozdíl od stroužků česneku je její chuť mnohem jemnější a rovněž ji snesou i lidé, kterým klasický česnek nedělá dobře. Nať si vypěstujete snadno. Stačí vzít paličku vyschlého česneku a položit ji do misky s trochou vody. Za pár dnů vám nať vyraší. Pokud milujete česnek a chcete využít naplno jeho sílu, vyrobte si česnekovou tinkturu. Jak na to jsme psali zde. Stejným způsobem můžete využít i starou cibuli.
Voňavá petržel
Voňavá zelená petrželka dokáže skvěle dochutit polévku, ale i jakékoliv další jídlo. Můžete ji mít stále po ruce. Stačí, když si při přípravě zeleniny odříznete vršky z kořenové petržele a umístíte je do misky s vodou. Opět ji postavte na světlé místo a už za pár dnů můžete mít k dispozici mladé lísty. Podobným způsobem si můžete vypěstovat i mladé lístky mrkve.