Není sekera jako sekera. Každá se hodí na trochu jinou práci

 Technika 
03. prosince 2020 14:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S dobrou sekerou je radost pracovat Pixabay
Kdo žije v domě se zahradou nebo má chatu či chalupu, bez sekery se určitě neobejde. Jenže vyznat se v nich je pořádný oříšek. Každý typ se totiž hodí k trochu jiné činnosti. Pokud vás zajímá, na co se při výběru zaměřit, čtěte dál.

Pokud máte doma krb či kamna a každoročně si chystáte dřevo na topení, víte, jak je to těžká práce. Polena zkrátíte na požadovanou délku pomocí motorové pily, bez dobré sekery se ale při štípání neobejdete. Pokud si chcete práci alespoň trochu ulehčit, vybírejte lehkou a takovou, která vám dobře padne do ruky.

Abyste si pořídili sekeru, kterou skutečně využijete na maximum, nestačí však vzít v potaz jen váhu a to, jak vám sedí v ruce. Existuje totiž několik typů. Měli byste si proto předem ujasnit, co s ní budete chtít dělat. Sekery lze totiž rozdělit do pěti základních skupin:

Štípací sekery 

Pokud hledáte pomocníka pro naštípaní malých a středně velkých špalků na zimu do krbu, je pro vás štípací sekera ta pravá. Podle výšky vaší postavy si vyberte délku sekery, která se pohybuje od 30 do 70 centimetrů. Opět pří výběru nezapomínejte na to, k čemu sekeru budete využívat. Pokud se chystáte na malé špalky do 30 cm a třísky, je vhodnější sekera s délkou od 30 do 45 centimetrů. Pokud se ale chystáte na pořádné špalky, půjde vám to lépe se sekerou dlouhou 50 až 70 cm.

Jednoduchý test velikosti

Většina lidí se poměrně logicky domnívá, že čím větší sekera, tím větší „štípací výkon“. Jenže to není vždycky pravda. Sekera by vám měla v první řadě padnout do ruky, abyste při štípání, namísto vlastní síly a váhy sekery, využili její švih. Správnou velikost sekery poznáte tak, že když ji uchopíte těsně pod její hlavou, dáte si ji rovnoběžně s rukou a předpažíte, rukojeť sekery by měla sahat přesně po začátek vaší paže. Pokud je delší a zasahuje až na rameno, bylo by lepší zvolit menší velikost.

Jednoduchý test hmotnosti

Hmotnost sekery hraje taktéž velmi důležitou roli při jejím efektivním využití. A zjistit, jestli jste zvolili tu správnou, je opět velice jednoduché. Uchopte sekeru na konci topůrka a držte sekeru čepelí směrem k zemi. Zvedněte čepel sekery zápěstím. Ruku otáčejte v lokti, který přitom přidržujte u těla. Pokud ji dokážete zvednout o 180 stupňů, sekera má správnou hmotnost. Pokud ne, sáhněte po lehčím modelu a vyzkoušejte postup ještě jednou.

Kalače

Kalač je naprostou jedničkou ve svém oboru co se týče velkých špalků. S tímto pomocníkem přeštípnete i sebevětší špalek. Kalač poznáte podle mohutnější hlavy a delšího topůrka. Díky těžší a speciálně tvarované hlavě vám ušetří sílu i námahu.

Kempingové sekery

Malé a velmi dobře skladné. I takto by šlo popsat sekery, které se perfektně hodí pro pobyt v přírodě nebo kempu. Využijete ji k naštípání dříví k večernímu táboráku nebo k výrobě doplňků ze dřeva. Poznáte je podle nízké hmotnosti a jejich délka je obvykle okolo 30 centimetrů, ale může být i menší.

Tesařské sekery

Hledáte-li sekeru, která by vám pomohla opracovat dřevo do požadovaného tvaru, poohlédněte se po tesařské sekeře. Je přesná díky delšímu ostří a speciálně tvarovanému topůrku. Některé tesařské sekery jsou vybaveny očkem na vytahování hřebíků, což se hodí převážně na stavbách.

Univerzální sekery

Jsou naprosto všestranné, můžete je využít jak na zahradě, tak v lese. Hodí se pro zpracování malých a středních špalků, stejně jako pro přípravu třísek na podpal. Tyto sekery jsou také dobrými pomocníky při kempování. O tom, jak si doma nabrousit řetěz na motorovou pilu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47