Vše, co potřebujete vědět k vytvoření dokonalé šatny

 Interier 
04. prosince 2020 13:36 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šatna je snem každé ženy Depositphotos
Šatna je žádaným doplňkem každého domova ženy, obzvláště pokud je natolik prostorná, že v ní je ulička a oblečení a boty jsou úhledně rozdělené do jednotlivých sektorů.

S trochou pečlivého plánování prostoru je taková šatna rozhodně realizovatelná, možná snadněji, než si myslíte. Co je tedy k vaší vysněné šatně třeba?

Vytipujte prostor

Místo se totiž vždycky najde. Můžete třeba pomocí příček ubrat kousek zbytečně velké ložnice. A pokud teprve chystáte novostavbu, pak si vysněnou šatnu snadno naplánujete.

Dejte přednost ramínkům

Do ložnice můžete vždy dát třeba další komodu, ale nemůžete tam pověsit oblečení. A to platí i pro šatnu, zvlášť když šetříte místem. Proto upřednostněte zavěšení oblečení na ramínka a oddělte krátké a dlouhé oděvy. Navíc průměrná výška stropu 2,2 m vám umožní hned dvě řady zavěšení krátkých oděvů, zatímco zase zavěšení dlouhých oděvů můžete kombinovat se zásuvkami nad nebo pod nimi.

Využijte nadbytečný prostor

Pro vybudování šatny je dobré využít jakýkoliv nadbytečný prostor. I malá šatna je lepší než žádná. Můžete instalovat třeba police nad závěsné lišty nebo nad dveře a získáte úložný prostor pro méně často používané věci. Ideální je také takové police pro úložné boxy instalovat na konec šatny, tedy proti vstupním dveřím, na které můžete umístit zrcadlo.

Na boty se hodí police

Police jsou na skladování bot v šatně nejlepší. Boty do nich můžete také zabalit do plastových boxů, takže svoje oblíbené páry ochráníte například před prachem, ale zároveň budete mít boty stále na očích. Pokud ale máte v šatně opravdu hodně málo místa, pak naskládejte na sebe boty v krabicích, na které si nalepte fotku bot, abyste snadno rozpoznali, kde máte zrovna pár, který hledáte.

Nezapomeňte na osvětlení

Důležité je také osvětlení, jinak byste do své šatny musely chodit s baterkou. LED diody poskytují nejlepší světlo, abyste si svoje outfity mohly v šatně rovnou vyzkoušet. Použít můžete i bodová světla.

Vyberte dveře podle prostoru

Ne každý má takový prostor, aby do své šatny mohl umístit ještě klasické dveře se zrcadlem. Všechno lze ale elegantně vyřešit, aniž byste se musely svojí oblíbené šatny vzdát. Pokud potřebujete hodně šetřit místem, vyřešte vstup do šatny například posuvnými dveřmi.

Šatnu zařiďte podle svého rozpočtu

Nejen na prostoru, ale i na rozpočtu samozřejmě záleží, když si chcete doma zřídit šatnu. Můžete to udělat levněji, když šatnu vybavíte policemi a tyčemi, na které zavěsíte oblečení na ramínkách, nebo si můžete dopřát i trochu toho designu. V takovém případě šatnu můžete vybavit různými šatníkovými komponenty, jako jsou policové celky, botníky a otevřené skříně pro zavěšení oděvů.

A nezapomeňte, že na podlahu vaší šatny patří rozhodně koberec, nebo alespoň nějaká předložka. Budete si na něm přeci jen zkoušet svoje outfity a šatna by měla být útulná, i když zrovna nebude úplně prostorná. Dále čtěte: O robotický vysavač je třeba pečovat. Jak na to, aby vydržel co nejdéle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod