Využijte doma šampon. Dokáže naleštit auto, i navrátit sražený svetr do původního tvaru

 Tipy a inspirace 
04. prosince 2020 10:10 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Skvělé čisticí a pečující vlastnosti šamponu využijete i při úklidu Pixabay
Dostali jste šampon, který vám nesedí? Nevyhazujte jej. Divili byste se, jakého pomocníka v něm najdete.

Šampony na vlasy jsou prospěšné především pro naši pokožku hlavy a tedy i vlasy samotné. Jejich účinné složky ale mohou pomoci i jinde. V domácnosti. Možná jste ale nevěděli, co všechno můžete pomocí šamponu vykouzlit.

Vyčistí koupelnu

Šampony umí skvěle odstranit stopy mýdla, ale i další nečistosty z povrchu obkladů, vodovodních baterií, stejně tak z vany a umyvadla. Mimo to si poradí také se skvrnami od laku na vlasy. Stačí trochu nanést na vlhký hadřík a setřít. Potom přeleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna a máte hotovo. Šampon navíc nezanechává žádné šmouhy.

Vyčistí hřebeny

I hřebeny a kartáče potřebují čas od času pořádnou očistnou kůru. S tím vám může pomoci obyčejný šampon. Nejprve z nich odstraňte všechny vlasy a poté vetřete trochu šamponu mezi štětiny a podél zubů. Poté hřebeny namočte do kelímku s vodou, do níž jste také kápli trochu šamponu. Nchejte vše čtvrt hodiny působit a nakonec properte v čisté vodě.

Napraví svetr

Asi není nikoho, komu by se čas od času nestala nehoda při praní prádla. Některé omyly jsou nenapravitelné, ale některé ano. A k nim patří i oprava sraženého svetru. Původní rozměry mu vrátíte pomocí šamponu. Stačí naplnit umyvadlo teplou vodou, kápnout do ní dětský šampon a do tohoto roztoku namočit svetr. Nechte jej takto odpočívat asi půl hodiny, poté jej vyndejte, ale neždímejte. Znovu naplňte lavor nebo umyvadlo čistou vodou a svetr do něj volně položte, dokud se sám neponoří. Pak ho vyndejte a rozložte na savý ručník. Stočte jej do rolády, aby se z něj vymačkalo co nejvíce vody. Svetr poté vyndejte a nechejte ho volně schnout na suché osušce. Během té doby jej opatrně formujte do původního tvaru. 

Ochrana bot

Koženou obuv nemusíte ošetřovat drahými přípravky. Stejnou službu vám udělá obyčejný šampon. Kápněte jej trochu na čistý hadřík a krouživými pohyby jej vetřete do kůže. Nejenom že botům navrátí původní barvu, ale kromě toho jim poskytne ochrannou vrstvu před solí. Vlasový šampon se dá také použít k oživení kožených bot a kabelek. 

Nablýská auto

Šampon má nejenom pečující, ale především odmašťující vlastnosti. Proto je vhodný i pro vašeho motorového miláčka. Smíchejte šampon s vodou v poměru čtvrt šálku šamponu na kbelík vody a umyjte auto houbou jako obvykle. Pak jej osušte hadříkem a nemusíte již leštit. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod