Chraňte své zdraví! Nepodceňujte ochranné pracovní pomůcky

 Exterier 
07. října 2017 16:11 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Děti se tak naučí používat ochranné pomůcky na práci, přesně tak jak dospěláci  Shutterstock
Elánu mají kutilové, kteří se vrhají do nových projektů, spoustu. Opatrnost a ochranné pomůcky už jim ale často chybí.

Mnoho lidí používá u svých domů motorové pily, brusky, pily, elektrické hoblíky. Staví zdi, kopou jámy. Ale bohužel to všechno ve starých teplácích, tričku a gumových pantoflích. Přitom bezpečnost práce platí i pro ně. Lidí, kterým spadla cihla na nohu a neměli pracovní boty, nebo těch, kteří si sáhli na ještě rozběhnutý pilový list, jsou plné čekárny u doktorů. A přitom stačí tak málo.

Základem jsou rukavice

Bez rukavic to nejde. Rukavice potřebujete při kopání, stejně jako při zdění, řezání s pilou. Ale nejde jen o jedny rukavice. Rukavic potřebujete poměrně velké množství různých druhů. Jsou práce, kde potřebujete mít v ruce cit, a přitom být ochráněni. Tak si pořídíte speciální rukavice zesílené na kloubech a špičkách prstů, ale s dlaní pokrytou třeba měkkým pryžem. Na stavbu pak nasadíte klasické z hovězí štípenky. I na malování je dobré mít rukavice, protože pak nemusíte trávit desítky minut čištěním rukou ředidlem. Na to jsou speciální celogumové, které uvnitř mají textilní výplet, aby se ruka nepotila. Na sekání dřeva je lepší rukavice s pogumovanou dlaní, aby sekerka neklouzala, pro práci, kde musíte často přehmatávat po nástroji, pak jsou lepší rukavice s drsným textilním povrchem nebo jen s drobnými gumovými body.

Ochrana očí

Ne nadarmo se říká, že oči jsou nejzranitelnější část lidského těla. A přesto je často zbytečně vystavujeme nebezpečí. Seškrabávání staré omítky, vrtání do plechu, hoblování dřeva, to všechno jsou typické činnosti, při nichž hrozí, že oko zasáhne ostrý úlomek. Než mhouřit oči a minout vrtákem vyznačený bod o několik milimetrů, vyplatí se použít ochranné pracovní brýle. Vhodné jsou i při práci s chemikáliemi, protože vytvoří přirozenou bariéru a zamezí podráždění oční sliznice.

Při výběru ochranných brýlí je nutné brát ohled hlavně na to, aby dobře seděly na obličeji a byly dostatečně odolné vůči letícím částicím. Pro zachování kvalitní ochrany je rovněž dobré, když jsou odolné proti poškrábání a pro prevenci zánětu spojivek jsou vybaveny UV filtrem.

Největší podcenění – sluch

Hladina hluku u běžné konverzace se pohybuje mezi 50-60 decibely. Motorová sekačka na trávu vydává hluk o průměru 90 dB. Příklepová vrtačka zvládne ještě o 10 decibelů více. Nejhlučnější z domácích spotřebičů je pak motorová pila v záběru, jejíž zvuk dosahuje až 110 decibelů. To je stejně, jako startující letadlo. A i tak mnoho lidí řeže s motorovou pilou bez sluchátek.

Práce se dřevem

Práce s motorovou pilou při kácení stromů a řezání dřeva je jedna z nejnebezpečnějších prací vůbec. Ochranné pomůcky jako brýle nebo obličejový štít, sluchátka a pořádné boty by tu měly být bez výjimky samozřejmostí. Vhodné jsou také dobré rukavice a kalhoty s protiprořezovou vrstvou. Co to je? Jde o vrstvu z tenkých, ale velmi pevných vláken, která se při styku s řetězem z látky vytrhnou, namotají se na řetěz a okamžitě jej zastaví. Jednak tedy působí jako ochranná vrstva a také jako nouzový zastavovač pily. Pokud děláte se dřevem více, hodí se třeba i speciální chrániče na holeně.

Dýchací cesty

Při činnostech, jako je broušení či pískování, se mohou nedostatečně chráněné plíce zanést mikroskopickými pevnými částicemi, které v dlouhodobém měřítku způsobují chronické obstrukční onemocnění plic. Při výběru filtračních masek a polomasek je třeba brát v úvahu dvě obecná kritéria. Prvním kritériem je to, proti čemu chceme, aby nás maska chránila. V domácnosti to je nejčastěji ochrana před prachem, kouřem, poletujícími kovovými částicemi a zápachem.

Druhým kritériem je, jak často a jak dlouho budeme masku používat. Pro krátkodobé nošení stačí jednorázová filtrační polomaska. Pro dlouhodobější práci nebo na pravidelný úklid se vyplatí zvolit opakovaně použitelnou masku. Pro snazší dýchání jsou masky vybaveny vzduchovým ventilkem, a umožňují tak dlouhodobější nošení. Některé masky jsou navíc vybavené vrstvou aktivního uhlí, která pohlcuje okolní zápach.

Nebuďte padlí na hlavu

Podívejte se kolem sebe. Kdo pracuje na stavbě, při kácení stromů nebo při jakékoli činnosti, kdy se něco zvedá nad hlavu, v helmě? Jen ti, kteří musí, protože jim to ukládají předpisy. Při těchto činnostech doma ale helmu nasadí jen málokdo. Přitom helma může předejít nejen zranění, ale dokonce zachránit život.

A nejsou drahé. Jednoduchá plastová helma dokáže zastavit cihlu letící z pěkné výšky. Ovšem musí splňovat i to, že se nesmí dotýkat hlavy. Jak to? Helma jako taková je ochrana a vevnitř je upevněna měkká plastová stavitelná konstrukce, která dosedá na hlavu. Mezi hlavou a helmou tak musí zůstat mezera. Je to i pohodlnější, protože se hlava tolik nepotí.

Oblečení a obutí

Když půjdete rýt záhonek, v žabkách to asi neuděláte. Stejně tak i při jakékoli jiné práci je lepší mít správné obutí a oblečení. Pracovní boty s pevnou špičkou (vyztužená kovovým plechem nebo plastem) jsou základ jakékoli práce. Když uříznete kus prkna pilou a ono vám spadne na nohu, poznáte, že pracovní boty jsou přece jen lepší než žabky.

A pracovní oděv? Proč nosit montérky třeba při sekání trávy? Spousta lidí se navlékne do plavek a vyrazí se sekačkou ven. Jenže pak poskakuje po zahradě, když zpod sekačky vyletí kámen, který odmrštil žací nůž. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47