Až budete plánovat rekonstukci dílny, pak nezapomeňte na dílenský ponk

 Tipy a inspirace 
08. října 2017 19:31 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pevný stůl, na kterém budete dlouhá léta kutit v dílně, se nazývá ponk. Internet
Pokud patříte k těm, mezi jejichž hobby patří kutilství, pravděpodobně můžete potvrdit, že jedním ze základních předpokladů úspěšně odvedené práce je dílenský ponk.

Pokud nechcete soupeřit se svěrákem přidělaným na starém rozviklaném kuchyňském stole, nemusíte zoufat. Buď si dílenský nábytek vyrobíte sami, oslovíte truhláře, či se obrátíte na výrobce. Ti vám v současné době nabízejí dílenské stoly, dílenské ponky a další vybavení dílny. V tomto článku nahlédneme pod pokličku výběru vybavení řemeslné dílny a poradíme vám, jak správně vybrat základní dílenský nábytek.

Dílenský stůl je skutečným srdcem každé kutilské dílny. Kvalitní stůl či dílenský ponk je položka, na které byste rozhodně neměli šetřit.

Dílenské stoly se prodávají v mnoha verzích. Lze doporučit například kovový stůl, u kterého lze výškově nastavit nohy, to ocení především naše záda. Nemusíme však vybírat pouze celokovové stoly. V nabídce jsou i stoly plastové, ocelové či dřevěné. Pokud si nevybereme celokovový dílenský stůl, tak je vhodné si dát pozor na výběr kvalitní desky. Ta by měla být masivní, například z tvrdého dřeva s voděodolnou úpravou. V případě výběru kovové desky je z hlediska celkové stability stolu lepší si připlatit a pořídit si těžší desku ze silnějšího plechu. Součástí stolu mohou být také elektrokanály či rozvody vzduchu.

Je třeba se zamyslet nad tím, k čemu budete váš dílenský stůl používat a podle toho vybrat jeho velikost. Vždy je třeba mít dostatek prostoru k práci a také odkládací plochu pro nástroje, které budete používat nejčastěji

Pořádek je důležitý

Většina výrobců nyní nabízí různé modifikace, dílenský ponk vhodně doplní menší kovová skříň, vysouvací šuplíky či jiné odkladové plochy.

Pokud však potřebujete uskladnit větší nářadí, budete potřebovat více úložných prostorů. Pro uložení nástrojů dobře poslouží prostorná kovová skříň. Jako alternativu můžete využít plastové provedení. Oba typy skříní jsou nabízeny v mnoha verzích. Chcete-li uskladňovat těžší nářadí, je třeba vybírat kovové skříně s větší nosností. Můžete zvolit různé typy vnitřního uspořádání.

Výrobci nabízí police, zásuvky, plastové či železné regály nebo úchyty. Dílenský nábytek by měl být odolný a v případě nemožnosti zamknout místnost také uzamykatelný. Nepodcenění výběru komponent naší dílny vás jistě přiblíží k vytvoření vysněného prostoru, kde se potkává bezpečí, kreativita a radost z tvoření.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47