Jak přesadit kaktus. Jde to i bez rukavic

 Tipy a inspirace 
30. srpna 2021 09:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Menší kaktusy stačí přesadit jednou za rok, větší jednou za dva až tři roky Pixabay
Kaktusy jsou nejenom krásné, ale především nenáročné na údržbu. Ale čas od času se nevyhnete jejich přesazení. Víte, jak na to?

Říká se, že kdo je líný a nemá čas starat se o pokojovky, měl by si pořídit kaktus. Ale není pravda, že by tito pichlaví krasavci neměli také své nároky. Především potřebují pravidelné přesazování. Ideální je časné jaro nebo zase pozdní léto – tedy doba stagnace jejich růstu. Poradíme vám, jak přesazovat kaktusy i bez rukavic.

Kdy přesadit 

K úplně prvnímu přesazování byste měli přistoupit už ve chvíli, kdy si kaktus přinesete domů z obchodu. Poté přesazujte vždy, kdy kaktus ve stávající zemině neprospívá, zemina zůstává stále vlhká, kořeny prorůstají nádobou, která se různě deformuje. Mladé kaktusy pak stačí přesazovat jednou za rok, větší a starší kusy stačí jednou za dva až tři roky.

Na sklonku léta 

Ideální doba k přesazování je brzy na jaře a nebo právě nyní, v době pozdního léta. Pokud je však rostlina napadena chorobou, s přesazováním počkejte.

Potřebujete

  • keramzit (štěrk, hrubý písek)
  • kvalitní substrát na kaktusy
  • sázecí lopatku
  • pracovní rukavice
  • nový květináč
  • ostrý nůž nebo nůžky

Postup

Navlékněte si rukavice. Pomocí nože objeďte vnitřní okraje květináče. Aby se ještě lépe uvolnil, zasuňte do odvodňovacího otvoru tužku nebo jinou tyčinku a rostlinu nadzvedněte a vyjmětě (pomoci si můžete i grilovacími kleštěmi). Kořeny a spodní část těla očistěte od starého substrátu. Buďte opatrní, abyste rostlině nepřetrhali příliš mnoho kořenů, jinak by vám mohla odumřít. Poté zkontrolujte, zda jsou kořínky zdravé a bez škůdců. Mrtvé nebo nemocné kořeny odstraňte. Kaktus poté zasaďte do nového substrátu. Ten můžete koupit již hotový, anebo si smíchejte zahradní substrát s pískem v poměru 1 : 1. Kaktus vložte do květináče tak, aby kořeny splývaly rovně dolů a nebyly pokroucené. Snažte se také, aby byl ve stejné hloubce jako v původní nádobě. S tím vám pomůže keramzit, který nasypete na dno květináče. Kaktus opatrně přidržujte a pomalu dosypejte suchý substrát. 

U velkých rostlin pracujte ve dvou

Máte-li doma starší a větší rostliny, pravděpodobně budete při přesazování potřebovat pomoc druhé osoby. Jedna bude přidržovat kaktus a druhá ji bude zahrnovat zeminou. Tu dávejte zhruba centimetr pod okraj květináče. Po přesazení nechejte rostlinu v teple a v suchu, aby se drobná poranění na kořenech, která při přesazování vzniknou, zahojila. Kaktus hned po přesazení rozhodně nezalévejte. Počkejte s tím klidně i měsíc, do doby, než se mu objeví nové ostny. Poté obnovte zálivku i veškerou péči. A pokud budete dodržovat následující kroky, můžete se také těšit i na květy. Jaké to jsou, jsme psali zde.

Když nemáte rukavice

Pichláče můžete poměrně snadno přesadit i ve chvíli, kdy nemáte po ruce rukavice. Stačí vám k tomu pruh tvrdšího papíru či složené noviny. Ty omotáte kolem kaktusu a díky tomu jej můžete uchopit a držet během celého procesu přesazování, aniž byste se při tomto manévru poranili. Stejně tak můžete použít i houbičku na mytí nádobí. Stači ji nastřihnout a obalit jí kaktus.

Zdroj: www.thespruce.com, plantinterrarium.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve