Cihel existuje několik typů a každý se hodí ke stavbě něčeho jiného. Vyznáte se v nich?

 Rekonstrukce 
07. července 2018 16:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cihly jsou oblíbený stavební materiál Shutterstock
Stavebních cihel existuje velké množství druhů. Než začnete cokoliv zdít, je dobré se v nich alespoň trochu vyznat. Jiné budete potřebovat při stavbě příček v podkroví, jiné když budete stavět na zahradě cihlovou zídku.

Cihla i v dnešní době patří mezi nejobvyklejší a nejoblíbenější stavební materiál. Důvodů je hned několik. Cihly totiž dokáží dobře akumulovat teplo, mají docela dobrou akustickou izolaci, vyznačují se požární odolností a pevností. A když sáhnete po správném druhu, může být cihla i docela lehká. O tom, jak zajímavě může vypadat cihelná zeď v interiéru, jsme psali zde. Seznamte se základními druhy tohoto stavebního materiálu.

Pálené cihly

Pálená cihla je opravdu hodně starý materiál. Světlo světa spatřila už ve starověku a staví se z ní již několik tisíc let. Jejími přednostmi jsou pevnost, únosnost, odolnost a trvanlivost.

Plná cihla pálená

Plná cihla pálená, anebo krátce cihla, je nejstarším umělým stavebním kamenem. Základními materiály pro výrobu pálených cihel je hlína, částečně jíl, písek a šamot.

Děrované cihly slouží pro snížení hmotnosti a lepší tepelnou izolaci. Příčně děrované cihly (děrování svisle ke styčné ploše) lze použít jako únosnou vrstvu. Podélně děrované cihly (děrování vodorovně ke styčné ploše) nemají tak dobrou únosnost. U lehkých příčně děrovaných cihel se příměsemi vytvářejícími pórézní strukturu dosahuje zvýšené tepelné izolace při současném snížení hmotnosti. Ty představují typickou cihlu venkovních zdí při stavbě domu.

Porobetonové cihly

Spolu s klasickou cihlou je porobeton druhý nejrozšířenější materiál pro hrubou stavbu. V porovnání s plnou pálenou cihlou jsou ty porobetonové snadněji opracovatelné.

Tvárnice, tvarovky a desky

Tento poměrné lehký, minerální stavební materiál nabízí snadné zpracování. Vyznačuje se vysokou pevností, což ho činí plně použitelným pro tvorbu zdiva. Rovněž se používá na stavbu venkovních i vnitřních stěn a také lehkých příček, stropů a střech. Porobetonové cihly jsou dokonce ideální na individuální výstavbu interiéru, jelikož tento materiál nabízí univerzální možnosti zpracování.

Betonové cihly

Betonové cihly jsou vhodné pro dozdívky, pro zděné konstrukce bez požadavku
na tepelný odpor. Lze je použít pro základové zdivo, které musí být izolováno proti zemní vlhkosti. Mezi výhody tohoto materiálu patří nízká cena, ekologická nezávadnost, pevnost, minimální nasákavost a požární odolnost.

Stavební cihly

Plné betonové cihly se používají při stavbě dekorativních zdí. Používají se například při stavbě zahradních zdí nebo stavbě schodiště na zahradě.

Lehké betonové cihly

K dostání jsou i lehké betonové cihly. Mají vysoké tepelně izolační vlastnosti.

Pemzové cihly nebo keramzitové bloky

Lehké betonové cihly sestávají z cementu, příměsí jako pemza nebo keramzit a vody. Cihly mají výborné tepelně izolační vlastnosti a jsou vhodné pro zdivo všeho druhu, stropy a také venkovní stěny. Jsou k dispozici jako duté tvárnice, plné cihly a plné tvárnice.

Vápenopískové cihly

Vápenopískové cihly se dají použít pro obvodové i vnitřní zdivo. V interiéru se dají užít jak pro nosné, tak výplňové dělící stěny, a to především pro svou pevnost v tlaku a zvukově izolační vlastnosti. Pro výše uvedené vlastnosti jsou vápenopískové cihly ideálním materiálem také pro vyzdívání tepelně izolačních vícevrstvých obvodových stěn.

Plné cihly, děrované cihly a tvárnice

Vápenopísková cihla se používá v hrubé stavbě na příčkové zdi či venkovní zdi, nabízí vysokou zvukovou izolaci, a je proto vhodná pro oddělení dvou části stavby. Vytváří dobré klima v místnosti, u venkovních stěn nicméně vyžaduje tepelnou izolaci. V podstatě platí, že čím silnější je zeď, tím tenčí může být tepelná izolace. Díky systému péra a drážky lze cihly dobře zpracovat bez použití malty pomocí styčných spár.

Stavební cihly pro systémové stěny

Lehké pálené cihly nebo lehké betonové cihly

Velkoformátové lehké pálené cihly nebo lehké betonové cihly se zabudovanými přídavnými tepelně izolačními vrstvami se používají pro omítnuté venkovní stěny s vysokou tepelnou izolací.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008