Je vám horko? Pořiďte si ventilátor. Poradíme vám s výkonem i velikostí

 Interier 
25. července 2018 11:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
V obchodech najdete celou řadu typů a druhů ventilátorů Shutterstock
Je vám horko, ale klimatizaci nechcete. Jak jinak se tedy ochladit? Řešením je pořídit si některý z ventilátorů. Jak si ale vybrat ten nejvhodnější? Poradíme vám.

Ventilátory mají oproti klimatizaci hned několik výhod. Tou zásadní je, že jsou šetrné pro lidský organismus. U klimatizace se často stává, že si místnost ochladíte i o více než deset stupňů. A náhlý přechod z chladu do horka vám může pořádně zahýbat s imunitou. To se vám s ventilátorem nestane. K dalším výhodám ventilátorů patří jejich nenáročnost, snadná instalace a cena, která je nesrovnatelně nižší. Ale jaký si vybrat?

Stojanový nebo stropní?

V první řadě zvažte, zda budete chtít ventilátor používat pravidelně, nebo jen občas. Na občasné použití sáhněte po stolním nebo stojanovém ventilátoru, při pravidelném použití zvolte trvalejší řešení v podobě stropního ventilátoru.

Bezpečnost na prvním místě

Důležitá je také velikost místnosti, v níž budete ventilátor používat. Do malého pokoje, na konferenční nebo pracovní stůl či noční stolek vám bude stačit stolní s vrtulí o průměru 25 centimetrů. Do většího prostoru je pak vhodnější stojanový ventilátor s průměrem vrtule kolem 40 cm. Jejich hlavní výhodou je nízká cena a mobilita. Pokud ale máte malé děti, berte v úvahu především jejich bezpečnost, aby neprostrčily prstíky do vrtule. Do větších místností volte stropní ventilátory. Jsou účinné, tiché a bezpečné.

Spočítejte si výkon

Pokud nevíte, jak výkonný ventilátor potřebujete do vašeho pokoje, spočítejte si to. Je to snadné. Pro obytný prostor jsou doporučovány 1 až 2 výměny vzduchu za hodinu, pro kanceláře 5 až 8 výměn za hodinu a pro kuchyně 8 až 20 výměn za hodinu. Vynásobte si tedy délku, šířku a výšku místnosti a dostanete objem. Ten pak vynásobte požadovaným počtem výměn vzduchu a získáte potřebný výkon.

Pozor na hlučnost

Při výběru také sledujte hlučnost ventilátoru, abyste místo sledování televize nemuseli poslouchat nepříjemné vrčení. Obzvláště v ložnici byste z toho asi nadšení nebyli. Průměrná hlučnost ventilátoru by měla být v rozmezí od 39 dB maximálně do 47 dB. Nižší hlučnost bývá samozřejmě obvykle na úkor výkonu. Je tedy dobré brát v potaz i tuto věc a znovu zvážit pokoj, ve kterém bude stát.

Design a vlastnosti

Dnešní ventilátory toho umí hodně. Jsou výškově nastavitelné, mají několik rychlostí, některé disponují dálkovým ovládáním, mají různé módy oscilace, například noční režim, časovač vypnutí atd. Výběr je jenom na vás. A poslední věc, kterou byste měli vyřešit, je jeho design. Pokud nechcete ventilátor nosit po každém létě do sklepa, vybírejte si moderní, bezlopatkový typ, který bude působit ve vašem interiéru jako dekorační prvek. Počítejte však s vyšší cenou. Máme pro vás i další tipy, jak se ochladit bez klimatizace. Více jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47