Jaké svíčky na vánoční stromek? Elektrické nebo klasické?

 Tipy a inspirace 
23. prosince 2018 13:05 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
U elektrických svíček hrozí úraz proudem, u klasických zase požár Shutterstock
Mezi lidmi se vede letitý spor o to, zda jsou na Vánoce lepší klasické svíčky a prskavky nebo světlo elektrické. Oba přístupy mají své zastánce i odpůrce. Poradíme, jak se vyhnout požáru.

Zatímco elektrické světlo umožňuje v dnešní době nastavit i různou intenzitu svícení, světelné efekty a další parametry, mnoho lidí stále preferuje klasické světlo svíček a prskavek. Není naším úkolem posuzovat, co je lepší. Ale můžeme poradit, jak jednat, abychom si nezpůsobili škodu.

Umístění svíček a prskavek

Při rozmisťování svíček dbejte na to, aby měly vertikální polohu a aby nad svíčkou nebylo nic, co by bylo hořlavé. Počítejte i s tím, že svíčka bude během hoření zmenšovat svou délku. Nebylo by proto vhodné, aby se hořlavé části stromečku či ozdob nacházely i na spodní části svíček.

Podobně přemýšlejte i při umístění prskavek. Tam se dokonce jiskry rozlétají do velké vzdálenosti. Je proto vhodné na stromeček dávat jen prskavky malé a do částí, kde není mnoho jehličí a malých větviček. Pod stromeček umístěte nehořlavou podložku. Tím ochráníte podlahu před kapajícím voskem a koberec před propáleninami.

Umístění stromku

Záleží i na pozici stromu jako celku. Většina požárů vzniká tak, že lidé umístí stromek k záclonám. Zejména záclony ze syntetických tkanin jsou náchylné k vzplanutí. Od nich potom plameny postupují dál a často zachvátí celý byt. Podobným rizikem jsou závěsy a jakékoliv jiné hořlavé předměty, zejména prvky se suchými květinami, slámou a další snadno vznítitelné předměty. Pokud umísťujete stromek do prostoru, měl by stát u nehořlavých stěn. O vhodné podložce jsme již psali v předcházejícím odstavci.

Dohled

Nejpodstatnější ale je chování lidí v bytě. Nikdy nesmíte nechat hořet plameny svíčky bez dozoru. Jestliže od stromku odcházíte, plamínky uhaste a uduste i rozpálené konce knotů. Jen tak můžete mít jistotu, že po návratu z procházky na vás nebude čekat nepříjemné překvapení. Zvláštní pozornost je třeba stromečku s pravými svíčkami věnovat také v případě, že jsou na blízku malé děti nebo domácí zvířata. A to jak z důvodu ochrany dětí a domácích mazlíčků, ale také proto, že právě oni mohou nechtěně způsobit katastrofu.

Buďte připraveni na hašení

Doporučujeme mít připravené prostředky na uhašení případného plamene. Můžete si koupit malý hasicí přístroj. Bude vás stát zlomek ceny vánočního stromu, vydrží na delší dobu a využijete ho i v létě jako povinnou výbavu do auta při cestě do jižních krajů k moři. Nebo si připravte na vhodné místo kbelík s vodou. Hašení není sice tak komfortní, ale na počínající plameny jistě stačí. Když vodu po zásahu rychle vytřete, nebudete muset ani nic vysvětlovat sousedům. Jestliže zjistíte, že na plameny nestačíte, volejte hasiče na čísle 150 nebo na jednotné číslo 112. Za pozornost stojí i další věci. Přehled nebezpečí, která na vás číhají v bytě najdete i v zajímavém článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008