Jak často je ideální uklízet konkrétní povrchy a věci, aby to doma vonělo čistotou

 Tipy a inspirace 
19. ledna 2019 06:13 / Eva Vogelová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Úklid neodmyslitelně patří ke každodenním činnostem Shutterstock
Uklízení nejspíš není činnost, na kterou byste se zrovna těšili. Bohužel ji dělat musíte, pokud nechcete usínat ve špinavém bytě. Možná uklízíte zbytečně často, nebo naopak málo, jen o tom ještě nevíte. Prozradíme vám, jak často byste měli uklízet konkrétní povrchy a věci.

Úklid neodmyslitelně patří ke každodenním činnostem. Podílet by se na něm měla celá rodina, protože pro jednoho člověka by bylo gruntování celého domu časově velmi náročné. Nejlepší by bylo, kdybyste si přesně rozvrhli, co každý den uklidíte. K tomuto plánu potřebujete vědět, jak často se jednotlivé věci a povrchy mají skutečně uklízet, aby všechny vaše místnosti voněly čistotou.

Záchod

Možná si myslíte, že toaleta je nejšpinavější místo ve vašem domě a potřebuje umývat téměř denně. Mýlíte se. Na mísu si maximálně sedáte a nečistoty splachujete, ale jinak se záchodu vůbec nedotýkáte. Pokud nemáte střevní potíže, toaletu stačí mýt jednou až dvakrát týdně. Použijte na ni nejlépe dezinfekci a máte vystaráno, více už se o vaši toaletou zajímat nemusíte.

Mimochodem nejšpinavější věc v bytě bývá většinou utěrka. Tou utíráte nádobí a některé povrchy prakticky každý den. Díky tomu posbírá veškeré bakterie. Doporučujeme ji obměňovat alespoň třikrát týdně.

Postel

Postel pro nás znamená zdroj energie. Odevzdáváme se jí na několik hodin denně. Z toho důvodu byste na její úklid měli klást velký důraz. Ložní prádlo měňte nejlépe jednou týdně. Zdá se vám, že je to moc často? Když si uvědomíte, že se v ní každou noc zpotíte, možná změníte názor.

Tím však úklid lůžka neskončil. Měli byste ho celé vysát také jednou za týden. Nezapomeňte i na prostor pod postelí, nechcete přeci, aby po vás v noci lezli pavouci.

Myčka

Myčka je skvělá věc, ušetří vám spoustu času, protože nádobí se v kuchyni hromadí neustále. I takového pomocníka však musíte někdy umýt. Jednou za deset dní byste měli vytáhnout filtr a opláchnout ho vodou.

Zbytky jídla jemně odstraníte kartáčem v podobném časovém cyklu. Pokud do myčky dáváte často nádobí, na kterém jste nechali zbytky jídla, provádějte tuto očistu ještě častěji. Zhruba jednou za měsíc byste měli nechat myčku běžet na prázdno s čisticím prostředkem, který je na to určený. O tom, jak se poprat s připáleninami a mastnotou, jsme psali zde.

Podlaha

Do vytírání podlahy se nemusíte nijak zvlášť hnát. Stačí, když ji vytřete jednou za deset dní. Vysávat nebo zametat je však nutné denně. Pokud máte doma malé děti, které se po zemi povalují, měli byste se chopit mopu alespoň každý druhý den.

Prach

Chápeme, že utírání prachu není moc velká zábava. Měli byste však na jeho odstraňování důsledně dbát, protože ho dýcháte. Tenká vrstva prachu se na poličkách usadí velmi rychle.

Povrchy bystě měli setřít prachovkou minimálně dvakrát do týdne. Záleží však na tom, v jakém prostředí máte dům či byt. Pokud se v jeho blízkosti hodně práší, pusťte se do jeho odstraňování alespoň jednou za dva dny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47